Vezető hírek
A Borkocka nyerte a forralt bor versenyt
A megmérettetésen azóta minden évben azok a vendéglátóhelyek vehetnek részt, akik az Egerszegi Advent területén árusítják e test- és lélekmelegítő italt. A verseny ötletgazdája Horváth Szilárd, a marketingiroda vezetője volt. Az első alkalommal a Tütü nyert, a 2017-es versenyen a Mimosa vehette át az elismerést, a mostani, 2018-as internetes szavazás eredményeképpen pedig a Borkocka forralt bora bizonyult a legfinomabbnak.
Nem forralják, csak melegítik
A Borkocka csapata Balaicz Zoltántól vehette át az elismerést
Az elismerő oklevelet a Borkockát üzemeltető vendéglátóhely üzletvezetője, Takács András, valamint két munkatársa Simon Martina és Miklós Barnabás vette át Balaicz Zoltántól. Az eseményen a polgármester elmondta: a zalaegerszegi adventi vásár mind kínálatában, mind látványában bátran felveheti a versenyt a nagyobb városok, vagy a környező országok hasonló rendezvényeivel. Advent idején mindig kiemelt szerepet kap a gasztronómia, ezen belül is a forró, fűszeres bor, ami nagy népszerűségnek örvend. Jelzi ezt az is, hogy az idei verseny nagyon szoros volt. Összesen 1416 voks érkezett, melyből 327 szavazattal nyert a Borkocka, mögötte 319 szavazattal második lett a Tütü, a harmadik helyen pedig a Mimosa végzett 294 vokssal.
60-65 Celsius-fok az ideális (Illusztráció)
Takács András elárulta: hagyományos recept szerint dolgoznak. Általában tíz liter borhoz 2 liter vizet és 2 kilogramm cukrot tesznek. Az italt naranccsal, citrommal, fahéjjal és szegfűszeggel fűszerezik. Soha nem forralják fel 100 Celsius-fokig az „elegyet”, csupán melegítik. Szerintük 60-65 fok az ideális hőmérséklet, mert így a bornak marad valamennyi alkoholtartalma. Mint fogalmazott: sok minden függ a bor fajtájától, minőségétől, hiszen ennek alapján döntik el, hogy pontosan mennyi cukorral ízesítsék az innivalót. A vörös változathoz többnyire Balaton-felvidékről származó kékfrankost, a fehérhez pedig olaszrizlinget használnak. A siker titka talán abban rejlik, hogy meg kell kóstolni a főzetet, nem hiányzik-e még esetleg belőle valami.
Az üzletvezetőtől azt is megtudtuk, hogy az összesített statisztikáik szerint az elmúlt négy évben közel 4000 liter forralt bort adtak el az adventi vásár idején. A mostani szezonban pedig nagyjából 7000-7500 pohár ital fogyott.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Karambolozott két jármű BagodbanÉvértékelőt tartott a Zalatriatlon EgyesületJövő héten újabb forgalomkorlátozás lesz a Baross-liget környékénÚj vezető a Göcseji Múzeum régészeti osztályánRejtélyes és vicces múltidézés a PáterdombonAlsórajkon állandó kiállítása nyílt Kisfaludi Strobl ZsigmondnakLátogatási korlátozás a zalaegerszegi kórházbanA Caffé Parco lett a legkedveltebb kávézóSzalagkorlátnak csapódott egy autó az M7-es autópályán, NagykanizsánálTisztújítás a zalaegerszegi Fidelitasnál -
rovatunk hírei
Új szervezésben a zalaegerszegi 24 órás úszógálaZakály Viktória íróval találkoztakLátványos fejlesztések a zalaegerszegi Ady utcábanPro Cultura Keszthely díjjal tüntették ki Dr. Müller Róbert régész-muzeológustBognár Szabolcs Zala megye legeredményesebb Diákolimpia® testnevelője díjat nyertNyílt napot tartottak a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi KözpontjábanÚj korszakot nyitott Zalaegerszegen a Magyar Honvédség toborzóirodájaFolk-divatbemutató és díjazások a kultúra napjánEkler László természetfotói a Liszt-iskolábanVeszeli Lajos balatoni tájképei Zalaegerszegen top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélTakács Ágnes alkotásai a páterdombi műterembenLegyen-e Petőfi-szobor Zalaegerszeg belvárosában?Szarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökLátványos fejlesztések a zalaegerszegi Ady utcábanA Kósa házaspár a zalaegerszegi Lokálpatrióta Klubban