2024.10.26., szombat - DömötörZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Folytatódik az Utóvéd képzőművészeti előadássorozat

2024. október 08. kedd, 11:32
Szerző: -pet-; Fotó: ZalaMédia archív
Októberben folytatódik Zalaegerszegen az Utóvéd – Képzőművészeti terepasztal-beszélgetések előadássorozat. Tóth Norbert képzőművész, a program szervezője a művészettörténeti estek őszi/téli szezonjának előadóiról tájékoztatta lapunkat.

 Öt előadó érkezik változatos témákkal

A helyszín ezúttal is a zalaegerszegi Club PopUp Underground lesz. A sorozat október 17-én, 19 órakor indul Frimmel Gyula grafikusművész előadásával, aki a Fényképezőgép-szemű festőkről beszél majd. Olyan festőművészekről lesz szó, akik látásmódjukban megelőzték a fényképészetet, több évszázaddal annak feltalálása előtt.

Korábbi felvétel az Utóvéd egyik estjéről (Forrás: ZalaMédia archív/Pánczél Petra)

Az Utóvéd a következő hónapokban összesen öt előadással várja az érdeklődőket, egészen december 12-ig. A változatos témájú esteken vendég lesz Lepsényi Imre dizájner, képzőművész, majd dr. Kostyál László művészettörténész (aki arra az aktuális kérdésre keresi a választ, hogy kell-e kereszt a Szabadságszoborra). November végén Kovács László művészettörténész, művésztanár előadásában azt a témát járja körül, hogy hogyan viszonyult egymáshoz ideológia és művészet az 1950-es, ’60-as években. Decemberben pedig Filó Vera grafikus, író Szentekről és Szuperhősökről, illetve a hozzájuk való kapcsolódásokról beszél.

Mint ismert, az Utóvéd projekt azért jött létre 2024 tavaszán, mert a Nemzeti Alaptantervből (NAT) kivezették a művészettörténet tantárgyat, ami sok alkotóművészt, művészettörténészt és tanárt arra ösztönzött, hogy valamit tegyenek a kialakult helyzet ellen. Félő ugyanis, hogy napjaink mozgó- és állóképekkel zsúfolt világában egyre kevesebben lesznek, akik értelmezni tudják a képi világ üzeneteit. A vizuális nevelésre és a vizuális kultúra jelenségeinek megvitatására (legyen szó a korábbi évszázadokról, vagy napjainkról) ezért óriási szükség van.

A képzőművészeti terepasztal-beszélgetésekre ezúttal is kéthetente csütörtökönként kerül sor. A programok látogatása továbbra is ingyenes, ám a szervezők arra kérik a közönséget, hogy aki teheti, támogassa a sorozatot. Ennek érdekében kihelyeznek egy adománygyűjtő ládát a bárpultra, hogy a befolyt összeget teljes egészében az előadók tiszteletdíjára fordíthassák.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK