2024.07.05., péntek - Emese, SaroltaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Jubiláló fúvószenekar – Mura Menti Napok

2013. augusztus 19. hétfő, 09:17
Címkék:

Fúvósfesztivállal ünnepelte fennállásának 30 éves évfordulóját Letenye Város Fúvószenekara. A rendezvényt a harmincadik alkalommal megtartott Mura Menti Napok keretében tartották szombaton. A jubileumi ünnepség felvonulással és utcazenével vette kezdetét, melyen elsőként a letenyei fúvószenekar érkezett a főtéren felállított színpadhoz, majd a horvátországi Donja Dobrava, Nagykanizsa, Sásd és Szentgotthárd települések rezesbandái is megérkeztek a helyi mazsorett-csoportok kíséretében.

letenye fuvos1

Hármashatár fesztivál Letenyén

A felvonuláson részt vettek a Letenyei, a Keszthelyi Borbaráthölgyek, valamint a Da Bibere Borlovagrend tagjai.

A letenyei fúvúszenekar (második kép) minden beérkezőt muzsikával fogadott, közben Halmi Béla polgármester és Prozsenyák István karnagy emléklapot és ajándékot adott át a vendégzenekarok karnagyainak. A hangulat akkor hágott igazán tetőfokra, amikor az öt zenekar közös zenéléssel és énekléssel örvendeztette meg a hallgatóságot.

letenye fuvos2

A jubiláló letenyei fúvószenekar méltatásában elhangzott, a zeneiskolával egy időben, 1983-ban alapították Zsovár György vezetésével a zenekart széles körű társadalmi összefogással, az eltelt évek alatt generációkat nevelve a fúvószene szeretetére. Kezdetben tűzoltó, majd ifjúsági zenekarként működött. Letenye kulturális életében betöltött kiemelkedő szerepe miatt a város közgyűlése Pro Urbe címet adományozott az együttesnek, majd a szakmai munka elismeréseként a Zala Megyei Közgyűléstől Közművelődési Nívódíjat kaptak. A fúvószenekar hazai és nemzetközi fesztiválokon és versenyeken is elismeréseket gyűjtött be, kiemelt arany- és különdíjakat. Külföldi fellépéseik helyszínei, Dánia, Németország, Ausztria, Olaszország, Csehország, Szlovénia, Horvátország és Erdély. A zenekar olyan hagyományokat ápol, melyekkel szebbé tudja tenni az emberek ünnepeit.

A fúvósfesztivál helyet adott a Mura Menti Bornapok programjainak is, melyet dr. Brazsil József, a Da Bibere Lovagrend nagymestere nyitott meg. Somogyi András, letenyei a Szőlő- és Gyümölcstermesztő Egyesület új elnöke Molnár Ferenc leköszönő nagymestert köszöntötte, aki több mint harminc évig vezette a szervezetet. Elismerést vehetett át a névrokon Somogyi András alapító tag is.

letenye fuvos3

A Mura Menti Napok hármashatár fesztiválja csütörtökön vette kezdetét. A rendezvénysorozat helyet adott többek között Zalai Nyugdíjas Klubok valamint a Letenyei Művészeti Iskola tánccsoportjai bemutatójának, a Mura Art nemzetközi nyílt alkotónapnak, a XX. Diesel Kerékpártúrának, a City Cooperation Városok Szövetsége napjának. Augusztus 19-én 17 órakor ring parádéval várják az érdeklődőket a Kanizsai Boksz Klub rendezésében. Augusztus 20-án az egyedutai felújított kápolnánál avató szentmisét tartanak 8 órától. A kastélyparkban 11 órakor kezdődik a Szent István király és az új kenyér ünnepe, melyen köszöntőt mond dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Országos Levéltár főigazgatója. Délután gyermek-, táncos és zenés programok várják az érdeklődőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK