2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

A cukorbetegség nem válogat

2013. november 15. péntek, 07:54
Címkék:

A cukorbetegség nem válogat, a fejlett és fejlődő országokban egyaránt nagy mértében növekszik a betegek száma, olyan globális teher, melynek következményei jelenleg kiszámíthatatlanok – hangsúlyozta dr. Oroszlán Tamás a zalaegerszegi egészségügyi főiskolán a hallgatók által rendezett diabétesz konferencián.

diabetesz konfer1Konferencia a diabétesz világnapjához kapcsolódóan

A megyei kórház diabetológus főorvosa riasztó előrejelzést közölt: a cukorbetegek száma 2030-ra 450 millióra is növekedhet. A diabétesz azért súlyos kórkép, mert amikor kiderül, már számos szövődmény – agyvérzés, kóros EKG, érszűkület, nem tapintható pulzus, szemfenéki elváltozás, ér- és idegrendszeri problémák, vesebetegség, merevedési zavar – felfedezhető. A vakság egyik vezető oka, a nem baleset eredetű végtag amputáció leggyakoribb oka a diabétesz, ami többek között infarktust okozhat. Hazánkban a lakosság tíz százaléka érintett ebben a megbetegedésben, ami szintén nagy arány.

A főorvos kiemelte, a pácienst cukorbetegsége felfedezésének pillanatától kezelni kell, ameddig él. Életmód-átalakítás, gyógyszerek, inzulin jöhet szóba. A terápia fontos része, hogy valamennyi lehetséges szövődménnyel együtt kezeljék a beteget. Csak ez lehet a leghatékonyabb beavatkozási stratégia, eredményességében nagy felelőssége van a páciensek is, a siker kilencven százaléka ugyanis rajta múlik.

A diabétesz konferencia megszervezése harmadéves egészségügyi szervező szakos hallgatók ötlete volt. Szemerédi Viktória Tünde elmondta, szeretnének hagyományt teremteni a diabétesz november 14-i világnapjához kapcsolódó rendezvénnyel, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a cukorbetegségre és annak következményeire.

diabetesz konfer2

Szemerédi Viktória Tünde, dr. Csidei Irén és Balaicz Zoltán

Dr. Csidei Irén, a Pécsi Tudományegyetem zalaegerszegi intézetének igazgatója is örömmel üdvözölte a kezdeményezést. Mint mondta erre még nem volt példa, hogy a hallgatók olyan konferenciát szerveznek, mely a tájékoztatás mellett szűréssel és tanácsadással is rendelkezésre áll az érdeklődők számára. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy az információ minél szélesebb körbe eljusson, mert a cukorbetegség súlyos egyéni, társadalmi és gazdasági terhekkel párosul.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere is a tájékoztatás jelentőségét emelte ki köszöntőjében. Mint fogalmazott, az adatok riasztóak, így a magyar egészségügynek is fontos feladata, hogy felhívja a figyelmet a cukorbetegségre. Kiemelte, erkölcsi kötelességüknek érezték, hogy a hallgató mellé álljanak az újszerű kezdeményezésben, miután a betegség szinte minden magyar családot érinthet.

Szalai Gáborné, a Zalaegerszegi Diabetes Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a civil szervezetek milyen segítséget tudnak nyújtani a betegeknek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK