2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Adventi szálláskeresés a Griffben

2014. november 21. péntek, 17:23
Címkék:

Az adventi időszakra egy karácsonyi misztériumjátékkal készül a Griff Bábszínház. A bibliai epizódokból álló, archaikus nyelvezetű darabot a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház bábtagozatának művészeti vezetője, Nagy Kopeczky Kálmán rendezi. A Szállást keres a szent család című misztériumjáték Ádám és Éva történetével indul, majd három bibliai család életén keresztül jut el a megváltás örömhíréig.

babszinhaz-sztcsalad

Karácsonyi misztériumjáték a bábszínházban

Az előadás részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Szűcs István, a bábszínház megbízott igazgatója, valamint a rendező. Az igazgató elmondta: a november 28-i premierrel immár a harmadik bemutatóra kerül sor az idei évadban. Jó hír, hogy a bérletesek száma tíz százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest: 3168 helyett most 3600 bérletet adtak el. Ez azt jelzi, hogy az előző évadokban sikeres előadásokat játszottak, jó híre ment a bábszínháznak és egyre többen kíváncsiak az itt folyó munkára.

A szállást keres a szent család című misztériumjátékkal kapcsolatban elhangzott: a mese szövegét Nagy Kopeczky Kálmán írta, méghozzá a Károli-biblia szövegei alapján, de egy apokrif iratot (Jákob evangéliuma) is felhasznált a történethez. Az előadást archaikus csángó népi imádságok és népdalok is színesítik majd.

A rendező elárulta: a darab címe egy néphagyományra utal, melynek Göcsejben és Erdélyben is megvannak a változatai. Az adventi időszakban a szent család képével kopogtatnak be egymáshoz az emberek, vagy a rokonok, így a kép mindig újabb és újabb szállásra kerül. Gyakorlatilag ez ihlette a mesét is. Nagy Kopeczky szerint a mai körülmények között a társadalom alapjához, a családhoz kell visszanyúlni, innen indul a történet is. A mesében a bűnbeeséstől, vagyis Ádámtól és Évától jutunk el több kisebb történeten, és három bibliai család "kalandjain" át a megváltó megérkezéséig.

A hatszereplős előadás ezúttal nem egy hagyományos bábjáték lesz, hiszen főleg élő szereplőket láthatnak a gyerekek a színpadon, melyet ezúttal körbeülhetnek, a fókuszban pedig egy életfa áll. Bábok inkább csak különféle anyagok által jelennek meg a mesében, amiben kulcsfontosságúak lesznek a színek is. Minden családot más-más színnel illusztrál a rendező. Nagy Kopeczky Kálmán szerint attól nem kell tartani, hogy a gyerekek nem értik az archaikus szövegeket, mert tapasztalatai szerint a kisebbek nagyon is fogékonyak az ősi nyelvezetre. A lelki tartalmakat ugyanis sokkal jobban ki lehet fejezni ezáltal, ami gyerekeknél nagyon fontos. A megváltás öröme pedig nem korfüggő – fogalmazott a rendező.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK