2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Gyémánt Lászlót nem a rutin vezérli

2015. április 22. szerda, 18:14
Címkék:

Aczél György betiltotta, így a hatvanas évek végén, így attól fogva a három T legszigorúbb kategóriájába került. 70-ben politikai menedéket kért Londonban, majd pár év múlva Ausztriába költözött, ahol megkapta az osztrák állampolgárságot. Mindezek alatt itthon, távollétében börtönre ítélték.

gyemant 1

Portrék és jazz-sorozatok a zsinagógában

Gyémánt László Kossuth-díjas festőművész alkotásaiból látható kiállítás a Városi Hangverseny –és Kiállítóteremben. A neves képzőművész feleségével, Ardey Edina festőművésszel "kettesben" érkezett a zalai megyeszékhelyre. Nemcsak útitársként, hanem kiállítóként is, a közelmúltban nyílt közös tárlatuk címe ugyanis csak ennyi: Ketten.

Gyémánt László, aki idén ünnepli 80. születésnapját, a 80-as években hazatért, tagja lett a Művészeti Alapnak, majd megalapította az Óbudai Festőiskolát. 89-től hosszabb időszakokat töltött az Amerikai Egyesült Államokban, ami nagy hatással volt művészetére. E korszak lenyomatai a mostani tárlaton is megfigyelhető; főleg nagyméretű jazz-kép sorozatai tanúskodnak ezekről az évekről.

gyemant 2

A hangversenyteremben nyílt kiállítást Vadvári Tibor alpolgármester, Feledy Balázs művészettörténész és Gonda János zongoraművész ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. A zenész nemcsak szavakkal, hanem jazz-szólamokkal is megörvendeztette a képzőművészeket.

Feledy Balázs elmondta: sok fázisát követte végig Gyémánt László munkásságának, akinek mindig is a jazz volt az egyik fő inspiráló tényező. A művész egyszerre absztrakt és figurális festő is. Pályája elején pop art elemek keveredtek szürreális elemekkel. Később a fényképszerűség is megjelent alkotásain, hiszen fotózással is foglalkozott. Portrékat, önportrékat, jazz-sorozatokat készít; ez utóbbi képeivel műfajt is teremtett. Önarcképein és portréin nem idealizálni akarja a modellt. Azt vallja, hogy a jó portré feladata nem az, hogy hasonlítson, hanem hogy az ábrázolt szellemiségének hordozója legye. Képei sosem egy stílusúak, mert alkotás közben nem a rutin vezérli.

Felesége, Ardey Edina (aki korábban tanítványa volt az óbudai iskolában) képein szintén megjelenik a fotószerűség, hiszen fotóiskolát is végzett. Képein az európai művészettörténethez való viszony is megjelenik. Ilyen például a hangversenyteremben is látható Vermeer (Lány gyöngy fülbevalóval) parafrázisa.

gyemant 3

Gonda János elárulta, hogy közel ötven éves barátság fűzi Gyémánt Lászlóhoz. Az alkotóról elmondta: változatosan éli életét, mindig meglátja az élet érdekességeit, legyen szó szépségről vagy tragédiáról. Mindezeket az érzelmeket és hatásokat sokkal intenzívebben éli meg, mint az átlagemberek, ezért is válhatott ilyen nagyszerű művésszé.

A Ketten című kiállítás május 9-ig látogatható a Városi Hangverseny –és Kiállítóteremben.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK