2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fagyiszínezés fagyievés közben

2014. november 18. kedd, 19:33
Címkék:

Él, mint hal a vízben. De hogy borítja fel e közmondás jelentéstartalmát az, ha történetesen a víz és a hal egy turmixgépben van, ami bármikor működésre kész. Csak egy külső akarat kell hozzá. Neked stresszes az életed? – kérdezi a hal. De akár kérdezhetjük mi is, ha külső erőknek vagyunk kiszolgáltatva, s nem vagyunk a körülöttünk zajló események részesei, formálói.

mixer 3

Interaktív tárlat a VMK-ban

Ilyen és ehhez hasonló elgondolásokon alapul a lendvai D'Clinic Studios interaktív tárlata, mely péntektől látogatható a megyeszékhelyi Keresztury VMK galériájában. A The Mixer Project című kiállítás Lendváról érkezett, ahol Pál Katja festőművész, stúdióvezető folyamatosan szervez alkotótáborokat, melyekre a világ minden pontjáról érkeznek képzőművészek. A stúdióban eltöltött néhány hét alatt a művészek szabadon alkothatnak, együttműködhetnek, vagy megkereshetik egymás közös-, vagy éppen ellenpontjait. A mostani tárlat az elmúlt évek táborainak anyagából válogat: tizenkét ország, húsz művészének projektje, sőt kooperációja látható. Vagyis leginkább átérezhető és megtapasztalható, hiszen az interaktív anyag lényege a játék, és az, hogy cselekvésre sarkallja a látogatót. Hogy ne csak külső szemlélők legyünk, hanem részesei, alakítói is legyünk az egyes művészeti elgondolásoknak.

A kiállítás egy különleges "mixer füzettel" együtt ad élményt, hiszen itt találhatunk útmutatást az egyes állomásokhoz, jelenségekhez. És ez alapján érthető meg az is, hogy az alkotótáborban milyen koncepció szerint dolgoztak a művészek, és hogyan vonták be a lendvaiakat is egy-egy performance-ra.

mixer 2

A The Mixer Project kiállítás kétszer is megnyílt: péntek reggel gimnazisták látogattak el a kiállítótérbe, akiket Monok Balázs képzőművész, a Kölcsey-gimnázium tanára köszöntött. Este pedig Torma Attila színész várta a látogatókat egy különös megnyitóval, majd Rozmán Balázs dj szettjével folytatódott a program a PopUp Caféban.

mixer 1

A látogatók egy-egy gombóc fagyival lehettek részesei a kiállításnak, hiszen az egyik projekt épp a hideg és édes nyalánkság fizikai és vizuális csábító erejét ültette át a művészet "nyelvére".

A tárlat december 9-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK