2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Da Vinci repülő szerkezetei a zsinagógában

2014. február 18. kedd, 19:09
Címkék:

Izgalmas és egyedülálló programok várják a következő hetekben, hónapokban az érdeklődőket a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben. A részletekről sajtótájékoztató keretében számolt be Nagy Johanna, az intézmény igazgatója.

Látványos kiállítás, változatos zenei programok

Folytatódik a klasszikus hangversenybérlet sorozat. Február 26-án a Győri Filharmonikusok farsangi koncertjére kerül sor. Az est meglepetéseket is tartogat, hiszen Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnok is vendégszerepel a koncerten. Március 22-én egy igazi kuriózummal, mégpedig a Moszkvai Szimfonikus Zenekarral találkozhat a közönség. 55 művész, köztük négy operaénekes lép színpadra egy világhírű, és világszínvonalú produkcióval.

Tavasszal is lesz Jazz Szerda: március 12-én Micheller Myrtill, április 9-én a Balázs Elemér Group, május 14-én pedig Szulák Andrea és a Stúdió 11 Ensemble lép fel.

Ami pedig a soron következő kiállítást illeti: egy olyan tárlat kerül az országban először Zalaegerszegre, mely 2004-ben Firenzéből indult "vándorútra". Leonardo Da Vinci "Gépek" című kiállításáról van szó, ami a világhírű képzőművész tudományos munkásságába enged nem mindennapi bepillantást. A látványos és interaktív tárlaton 22 fából készült, nagy méretű modell lesz látható, melyek da Vinci tanulmányai alapján készültek. Ezekből a tudományos és művészeti rajzokból néhány ezer maradt meg az utókor számára, s ez így is csak a negyede annak, amit a polihisztor élete során alkotott.

leonardo

Az igazgató elmondta: a március 7-től látogatható kiállítás (melyre a belépőjegy felnőtteknek 1000-, diákoknak 500 forint lesz), a híres tanulmányrajzok alapján készült járműveket, harci eszközöket és munkagépeket (helikoptert, kerékpárt, nyomdagépet és megannyi repülő szerkezetet) mutat be. Közben az is kiderül, hogy da Vinci időnként bizony jó pár száz évvel megelőzte korát. Az izgalmas és rejtélyes maketteket a magyar származású Antal Lajos készítette, aki Michele Lombardi professzor (a Leonardo Da Vinci: Genius of the machines könyv szerzője) felkérésére már tíz esztendeje gyárt modelleket. A kiállítás egyik része olyan szerkezeteket is bemutat, amelyeket ki is lehet majd próbálni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK