2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Több mint egymilliárd forint energetikára

2015. május 14. csütörtök, 17:04
Címkék:

Több mint egymilliárd forint százszázalékos uniós támogatásból energetikai fejlesztést hajtanak végre a kormányhivatal hét épületében a megyében – jelentette be Rigó Csaba a Megyeháza felújításának megtekintésével összekötött sajtótájékoztatón.

megyehaza1

Hét kormányhivatali épület,
köztük a Megyeháza újulhat meg Zalában

A kormánymegbízott elmondta, a bruttó 1 milliárd 70 millió forint felhasználása legalább harminc kis- és középvállalkozás, valamint és egyéni vállalkozónak ad munkát a megyében. A pályázati konstrukció a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára javaslatára előfinanszírozottá vált, így a megyei kormányhivatal számlájára komoly összegek érkeznek, melyből folyamatosan fizetik a ki a vállalkozókat az elvégzett munkákat figyelembe véve.

Rigó Csaba hangsúlyozta, az energiahatékonysági beruházásnak köszönhetően 47,8 százalékkal csökkenek kiadásaik a hét épületet érintően., vagyis 50 millió forinttal kevesebb összeget kell rezsire kifizetniük. Mint fogalmazott, ez egy igazi rezsicsökkentés az állampolgárok számára. Az így megtakarított összeget a kormányablakok és ügyfélszolgálatok fejlesztésére szánják.

A hét helyszín, illetve épület a következő: Zalaegerszegen a népegészségügyi szakigazgatási szerv és a fogyasztóvédelem irodaháza, valamint a Nagykanizsai Járási Hivatal Eötvös téri épülete, mindkettőben már megtörtént a műszaki átadás. A harmadik építési helyszín a zalaegerszegi Megyeháza, ahol a kormányhivatal mellett más államigazgatási szervek is találhatók. Itt a munkálatok május 30-ig fejeződnek be.

megyehaza2

A további négy helyszínre benyújtották a pályázatot a KEOP-programra. Zalaegerszegen, Mártírok úti munkaügyi központ és rehabilitációs szakigazgatási szerv, a Kazinczy téri járási hivatal, Keszthelyen, a Kossuth utcai járási hivatal és Lentiben, a Templom téri járási hivatal épülete újulhat meg szeptember végéig. A pályázat lehetőséget adott arra is, hogy a 2006 óta elvégzett hasonló energetikai beruházások 70 millió forintos költségét utólag megtérítsék a megyei kormányhivatal számára. Ebből a pénzből újították fel Zalaegerszegen az agrár és erdészeti főosztály, az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal, valamint a növény- és talajvédelmi igazgatóság épületét.

A Megyeháza épületében kicserélték a nyílászárókat, a radiátorokat, a homlokzatot szigetelték és színezik, korszerűsítették a villanyvilágítást, valamint napelemes rendszer telepítettek a használati melegvíz biztosításához. A többi helyszínen is hasonló munkák valósultak meg illetve valósulnak meg. Mivel az épület beázott, engedélyt kaptak arra, hogy tetőszerkezetétre korszerűbb héjazatot tegyenek fel. A kormánymegbízott kiemelte, a vállalkozók jó minőségben, a határidőket betartva végzik a kivitelezést. Mecséri Krisztián építésvezető többek között elmondta, a részben felújított illetve kicserélt kőburkolatot ugyanazon magasságba helyezték vissza. Alája lábazati szigetelést tettek, ami a kőburkolat megtartását is biztosítja.

megyehaza3

Az új megyeháza feliratot Nemes László képzőművész készíti el. A domborművek és címerek a felújítás után visszakerülnek az épületre, az előtte álló szobrokat is megújítják. Az 1930-as években épült Megyeházán ilyen nagyságrendű rekonstrukciót még nem végeztek, mint a mostani beruházás.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK