2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Navracsics Tibor Zalaegerszegen

2014. január 03. péntek, 15:01
Címkék:

Az önkormányzati adósságrendezés Zalaegerszeget érintő hatásáról tartott sajtótájékoztatót Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a zalai megyeszékhelyen. Mint fogalmazott, a központi költségvetés 965 millió forintos fejlesztési hitelt vesz át Zalaegerszegtől. Ez az összeg csekély a sok más, milliárdos adósságot felhalmozó önkormányzatokhoz képest, és azt is jelenti, hogy a város, felelősen gazdálkodott az elmúlt években. Egy nagyon nehéz időszakban megőrizte fizetőképességét és szinten tudta tartani az adósságállományát. "Így a kormány elismerését tolmácsolhatom"- tette hozzá.

navra 1

Felelős gazdálkodással

Az adósságrendezés második ütemével kapcsolatban elmondta: tavaly 800 milliárd forintnyi adósság törlesztését vette át a kormány, most pedig további 430 milliárdnyi hiteltől szabadulnak meg az önkormányzatok. Utalt arra, hogy 2002 után egyre több olyan feladatot kaptak a kormánytól az önkormányzatok, amelyre nem volt anyagi fedezet. Az elégtelen finanszírozás következtében a települések egyre jobban eladósodtak. 2010-re ez az adósságállomány komoly csapdává vált a központi költségvetés számára, ezért lépni kellett.

Vigh László országgyűlési képviselő, a Fidesz 1-es számú választókerületének elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az elmúlt év végén 1,3 milliárd forint szabadon felhasználható forrást kapott Zalaegerszeg, elismerésül annak, hogy jól gazdálkodott. Mint fogalmazott az önkormányzatiság azt jelenti, hogy szabadon dönthetnek a települések, de csak most jött el az az időszak, amikor gazdasági szabadság is van. Ilyen az előző ciklusokban nem volt. "2014-től a polgárok érezni fogják, hogy jobban élünk" - fogalmazott.

navra 2

Gyutai Csaba Zalaegerszeg polgármestere arról szólt, hogy a városban is 2002 után gyarapodott a hitelállomány, ennek ellenére működésre nem, csak fejlesztésre vettek fel hitelt. Az elmúlt évben összesen 2,5 milliárd fejlesztési hitele volt Zalaegerszegnek, ennek 60 százalékát, 1,5 milliárd forintot első körben konszolidáltak, most pedig a fennmaradó 965 millió forint adósságrendezést vállalta át a kormány. A polgármester részletezte, hogy az átvállalt törlesztés 100 millió forint pluszforrást jelentett és ebből a pénzből többek között két iparterület közműellátását valósították meg. Az újabb mintegy 90 millió forintot is iparfejlesztésre, barnamezős beruházásra, az északi ipari park további fejlesztésére fordítják. Hangsúlyozta: a kormány ígéretének megfelelően segítette a kevésbé eladósodott településeket is. A 800 milliós kiegészítő támogatással és adósságrendezéssel, a városba jutó pénz felhasználásával az idei évben mintegy 7 milliárd forintos fejlesztés valósulhat meg. Mindez azt jelenti, tette hozzá a polgármester, hogy "nyugodt pénzügyi év elé nézünk".

Rigó Csaba kormánymegbízott az elhangzottakhoz hozzátette: a zalaegerszegi fejlesztésekhez a kormányhivatal és a szakhatóságok soron kívüli ügyintézést biztosítanak. Elősegítik a kormányzati célok megvalósítását.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK