2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Havazás, árvíz, gyakorlat

2014. február 17. hétfő, 14:42
Címkék:

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyre javuló hatékonysággal látja el feladatát, kiválóan gazdálkodik és kiválóak a társadalmi kapcsolatai is – hangsúlyozta Bittmann Tibor tűzoltó ezredes a megyei igazgatóság évértékelő értekezletét követő sajtótájékoztatón. Az elmúlt év egyik kiemelkedő eseménye volt az M70-es autóúton végrehajtott komplex mentési gyakorlat.

kataszt gyakorlat

2013 történéseit összegezte a katasztrófavédelem

A BM OKF Humán Szolgálatának vezetője emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években jelentősen átalakult a katasztrófavédelem rendszere; új szervezeti és jogi szabályozás lépett életbe annak érdekében, hogy Magyarország lakosságának élet- és vagyonbiztonságát hatékonyabban szolgálják. Ennek tanúbizonysága volt a 2013-as év, amikor is több katasztrófahelyzettel, köztük a legsúlyosabbal, a dunai árvízzel kellett megküzdeniük. A mentés az egész országot megmozgatta. A szolgálatvezető kiemelte, országszerte egyre népszerűbb a tűzoltó szakma, az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a szervezethez jelentkezők száma.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke úgy értékelt, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság magas szinten és eredményesen végezte munkáját. Mozgalmas év volt a 2013-as esztendő, a megyében a havazás öt, míg az árvíz három alkalommal adott nagyobb feladatot. Zalából 17 szervezet összesen 639 fővel és 24 technikai eszközzel vett részt a júniusi dunai árvíz mentési munkálataiban. S hogy Győrújfalu térségében nem történt gátszakadás, az a 138 zalai hivatásos tűzoltónak is köszönhető. A kormánymegbízott kiemelte, tavaly elsők között az országban minden zalai járás létrehozta saját mentőegységét, melynek bázisát önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesületek valamint civilek alkotják. Novemberben a megyei védelmi bizottság számos, a védelemigazgatásban közreműködő szerv együttes tevékenységének gyakoroltatására "Együttműködés – 2013" elnevezéssel, Letenye város külterületén az M70-es autóúton komplex mentési gyakorlat szervezett, amelyet a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetett.

kataszt evertekel

Egri Gyula tűzoltó ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója úgy fogalmazott, hogy a 2013-as esztendő az öngondoskodási képesség megerősítésének éve volt, miután a folyamatos havazás, majd az ár- és belvíz egyaránt próbára tette a mentésben és védekezésben résztvevőket. Az elmúlt év jelentős eseménye volt, hogy megalakultak a járási önkéntes mentőcsoportok. A kezdeményezésnek köszönhetően minden településen létrejött egy hatfős csoport, akik szükség esetén letakarítják a havas, jeges utakat, segítik a lakosság ellátását, valamint az ideiglenes befogadó helyek üzemeltetését.

Az igazgató elmondta továbbá, hogy 2014-ben is a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, veszélyhelyzetekre felhívás eszközeként folyamatosan tájékoztatják a sajtót, illetve saját honlapjukon is közzéteszik a szükséges információkat. Idén három építkezésbe is fognak, Pacsán és Letenyén hoznak létre katasztrófavédelmi őrsöt, valamint bővítik Keszthelyen a laktanyát a tetőtér beépítésével.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK