2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Becsengettek a nyugdíjas akadémián

2015. április 26. vasárnap, 13:39
Címkék:

A nyugdíjas szabadegyetemi képzés első napján teljesen megtelt érdeklődőkkel a gazdasági főiskola Infocentrumának nagyterme. A Szenior Akadémia a megyei és a városi idősügyi tanács, valamint a helyi nyugdíjasok kezdeményezésére más települések pozitív példáját követve indult el Zalaegerszegen.

nyug egyetem net2

Városfejlesztés, jogtudatos magatartás,
időskori tanulás volt a téma

Balaicz Zoltán polgármester, a városi idősügyi tanács elnöke első előadóként a nyugdíjas szabadegyetem céljairól szólt. Mint mondta, fontosnak érezték, hogy a város idős lakossága számára az élethosszig tartó tanulás jegyében lehetőséget biztosítsanak a tudás, az információk megszerzésére, a közösségi együttlétre, véleményük meghallgatására.

A város gazdasági életének elemzése kapcsán felelevenítette a korábbi gyárbezárásokat, melyek komoly foglalkoztatási problémákhoz vezettek. Kitért arra is, hogy emberek között eluralkodott valami csodavárás, hogy majd jön egy nagyberuházó, de erre a korábbi városvezetés nem adott megnyugtató választ. Akár keletről, akár nyugatról érkezik befektető, olyan települést választ, ami közel fekszik a fővároshoz, és közelében autópálya, repülőtér, és nemzetközi vasútvonal is található. Zalaegerszeg, mint mondta, nem tudott versenyképes lenni e tekintetben az elmúlt években, mert elmaradtak a közlekedési infrastrukturális beruházások. A városnak nemcsak ebben, de a duális szakképzés meghonosításában, a szakképzett munkaerő biztosításában is előre kell lépnie.

nyug egyetem net1

A polgármester hangsúlyozta, a városnak a kormánnyal együttműködve kell bizonyos feltételeket megteremteni ahhoz, hogy az érdeklődést fel tudja kelteni a befektetőkben. A 2x2 két sávos gyorsforgalmi autóút és az iparvágány megépítése hozzásegíti a várost, hogy bekapcsolódhasson a nemzetközi gazdasági keringésbe. Felhívta a figyelmet arra, hogy ha ezek fejlesztések nem valósulnak, esély sincs arra, hogy befektető érkezzen a Zalaegerszegre.

A jelenlévők többek között a ruhagyár sorsáról kérdezték. A polgármester felidézte, hogy a bezárást követően a külföldi tulajdonosnak az érdeke csupán az volt, hogy értékesítse a területet. Most is ez a helyzet, a megmaradt épületrészt jelenleg 710 millió forintért kínálják. Az önkormányzat nem tudja megvásárolni, ahogy hasznosítani sem tudná. Az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében azonban szakhatósági bejárást rendeltek el, kötelezve a tulajdonost a rendrakásra. A polgármester jelezte, hogy mindeközben kikérik a lakók véleményét arról, ha érkezne egy másik befektető, mi legyen a város egyetlen 50-es évekbeli ipari épületének sorsa.

Nemcsak zalaegerszegi nyugdíjasok vettek részt a szabadegyetemen, Lenk Józsefné Nováról érkezett. Érdeklődésünkre elmondta, nagyon jó ötletnek tartja, hogy más városok után Zalaegerszegen is megrendezik az akadémiát. Örül annak, hogy sok olyan információhoz juthat, melyet családja számára is hasznosíthat.

Dr. Vándor Virág járásbíró az időskori jogtudatos magatartás címmel szólt a hallgatókhoz, majd dr. Klein Sándor akadémikus az időskori tanulásról tartott előadást. A következő képzés május 19-én lesz, 14 és 17 óra között.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK