2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Balatongyörök nemzetközi porondon

2015. április 28. kedd, 06:43
Címkék:

Balatongyörök minden erejével a sikeres főidényt készíti elő. Stuttgarti, prágai, budapesti, debreceni, miskolci, kecskeméti és szegedi turisztikai szakkiállításokon és vásárokon is bemutatták a vendégvonzó községünk értékeit, patináját. Nemrégiben pedig a fővárosban tartották a Virágos Magyarországért Környezetszépítő Verseny sajtótájékoztatóját, ahol a 2014-es esztendő nyerteseként Siófokkal közösen számoltak be arról, hogyan készülnek a nemzetközi vetélkedésre.

bgyorok2

– Nincs könnyű dolgunk, mert a nemzetközi megmérettetés ítészei között rangos európai tájépítész, várostervező, mezőgazdasági, kertészeti és erdészeti mérnök, turisztikai tanácsadó, újságíró, ökológiai és regionális tervező valamint főkertész is helyet kapott. Európa 24 ezer települése közül a legszebb 16-ba küzdöttük föl magunkat, ami óriási eredmény – büszkélkedett Biró Róbert polgármester, akit elöljáróban a verseny előkészületeiről kérdeztük.

– A tél az előkészítés, a felkészülés időszaka volt. Tavasszal pedig az amúgy is szokásos kertészeti tevékenységek elvégzése történik meg, lépésről-lépésre. A közelmúltban új fák és növények ültetésére kerítettünk sort. A szél erejének mérséklését várjuk a köztemetőben attól a közösségi faültetési programtól, amelyben méretes, többször iskolázott hársfákat ültettünk el a temető északi oldalán. A gondos tervek alapján választott krími hárs jól viseli a száraz, meszes talajt, és ez a fafajta viszonylag könnyen kezelhető. Az önkormányzat parkrészlege a település kijelölt köztereire mintegy félszáz hársfát ültetett el. A Petőfi utcai parkolóban pedig kertész közreműködésével gömbkőriseket telepítettünk, de több helyen pótoltuk a hiányzó vadgesztenye és mandulafákat is.

A Magyar Turizmus Zrt. koordinálásával felmértük a feladatokat, a gyakorlati teendők határidős ellátását. A felkészülés derekán állunk. Készülnek a szigorú szabályok szerint zajló verseny lényegét megragadó invitatív települési prospektusok, a zsűri tagjai számára pedig úgynevezett sétáló füzeteket kell összeállítanunk. A díjátadó gálát szeptemberben, Bristolban rendezik. Július negyedikén négy órában mutatjuk majd be a szakmai zsűrinek az új sétányt, a strandot, a Szépkilátót, a zöld óvodánkat, valamint prof. dr. Mőcsényi Mihály kertészmérnök, tájépítész, egyetemi tanár zöld oázissá varázsolt kőbányáját.

Felkészült szakemberek bevonásával készülünk a megmérettetésre. Hibás útburkolat, ferde közlekedési tábla vagy kopott információs oszlop, egy romos kerítés is a gyorsan kijavítandó hibák listájára kerül. A kertészeti tervek elkészültek, a virágokat megrendeltük, de az egynyári növények tömeges kiültetésével megvárjuk a fagyos szentek elmúltát. Az elmúlt években megszokott, nagyléptékű fejlesztésben idén azért sem gondolkodunk, mert olyan pályázat egyelőre nincs, amelyik érdemben segítséget nyújtana. A szokásos karbantartási munkákat most nagyobb figyelem övezi. Az apróbb burkolatjavítási hibákat saját erőből helyreállítjuk, a padokat, virágládákat és hulladéktárolókat lefestjük, illetve az elhasználódottakat újakra cseréljük.

bgyorok1

– A község centruma is új arculatot kap...

– Igen. Nemrégiben lakossági fórum keretében mutattuk be a templom körüli tér átépítésének terveit, melynek építését az önkormányzat saját forrásainak felhasználásával kezdi meg. A községi központ fejlesztésének építészeti koncepciója új szakaszához ért. A tér megújítása több lépcsőben történik. A főidény kezdetére a templom előtt húzódó kerítést és támfalrendszert részben visszabontjuk, ezzel megnövelve a templom előtti hasznos terület nagyságát. A pünkösdi szezonnyitóra egészében kinyílik a tér. A falak és kerítések helyett dekoratív növényszigetek és szép virágágyások jelzik majd a határokat. Mintegy 150 négyzetméteren rakunk le új térburkolatot.

A munkákat elkezdtük, de a tér felbontása ősszel startol és folyamatosan keressük a pályázati forrásokat a második szakasz megvalósításához. A tér intimitását meghagyjuk. Továbbra is a halászházak előtt tartjuk majd az alkalmi rendezvényeket, a Jazzfiesta programjait. Idén az elmúlt évek léptékeinek megfelelő nagy beruházást – élménysétány, kerékpárút, körforgalom, orvosi rendelő – nem tervezünk. A strandon leginkább a karbantartási feladatokat végezzük el. A veszélyes és idős fák nagy részét már eltávolítottuk. A strandon a lidós partszakaszt kell helyreállítanunk a téli viharok után. Újra kell füvesíteni több területen, és a vizes blokkok felújítását is tervezzük. Az ősel megnyíló uniós pályázatokra már több véglegesített és részben elkészített tervvel rendelkezünk.

– Már elkészült a szeptemberig érvényes programnaptár is...

– A hosszú hétvégéken, a több napig tartó ünnepeken a panziók és szállodák már szinte teltházzal üzemelnek. Nem ülhetünk a babérjainkon. A község a tavalyi sikeres tavaszi és őszi rendezvényhét után, a IV. palacsintafesztivállal és a Valóra Váltott Egészség programmal újból csatlakozik a május elsején startoló Nyitott Balaton rendezvénysorozathoz. Május 2-án azokat várjuk, akik kíváncsiak a palacsintás király és királynő választás vidám megmérettetésére és a györöki palacsintasütők határtalan fantáziája ihlette sós és édes palacsinta-variációkra.

A május 7–10. között rendezett sorozatban pszichológus, orvos, természetgyógyász is tart előadást, a strandon reggelente meridián tornafoglalkozások lesznek, gyalogos túrákat indítunk valamint lampionos strandpartyt is szervezünk. A tavaly megszokott állandó programokat is meghirdettük. A tavasszal induló hétvégi hajójáratok, a 40–50 biciklit is szállítani képes vízibuszok május elején elindulnak, így akár kerékpárral is könnyen elérhető lesz Szigliget, Balatonmáriafürdő és Badacsonytomaj. A programnaptár tartalmazza a helyi kis közösségek ünnepi rendezvényeit is, amelyet akár a turisták is látogathatnak.

Nálunk minden héten történik valami. Civil szervezetek ünnepei, társas-kör, gasztro klub, kertbarát klub, bálok, túrák, tárlatok, könyvbemutatók, koncertek, nyílt napok. Nagy öröm, hogy a civil szervezetek ilyen aktívak a település életében. Ha kell, madárodút helyeznek ki a Bélapi-pihenőnél, vagy fákat ültetnek, programot szerveznek és bonyolítanak le profi módon. A polgárőrség, a tűzoltó egyesület, a társas-kör, a hölgyklub tagságára szinte mindenben és szinte mindenkor számíthatunk. A keszthelyi-hzegység györöki látnivalóit, kilátóit egyre több bakancsos és kerékpáros turista fedezi föl. Egyre népszerűbbek a turisztikai egyesület által szervezett túrák is.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK