2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Akkor és most a nemzet szolgálatában

2014. november 22. szombat, 16:30
Címkék:

"Őrizték, védték a magyar szabadságot, függetlenséget. Életüket kockáztatták szűkebb és tágabb hazájuk érdekében" – fogalmazott Kövér László a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület ünnepélyes eskütételén és zászlószentelésén a zalaegerszegi Deák téren.

huszarezred esku1

Letette az esküt a Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, ez a nemzetvédő, nemzetmegtartó elkötelezettség az ő hagyatékuk, amit a hagyományőrző egyesület tevékenységével ápolni kíván. Erre nagy szükség van, "mert a globalizáció, a kozmopolita sematizmus, a nacionalista ármánykodás, vagy éppen az egyszerű materialista tudatlanság nagy ellensége hazánknak, nemzeti identitásunknak". A hon védelme politikai, gazdasági és kulturális értelemben ma is elengedhetetlen, mert akik a 48-as honvédek hagyományainak őrzésére vállalkoznak, azok a 21. századi honvédelmet, a nemzetet szolgálják, szögezte le Kövér László.

huszarezred esku3

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere beszédében a múlt értékeire, azok védelmére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, Zrínyi Miklós, Deák Ferenc, Csány László, Püspöki Grácián, Gasparich Márk, a 47. zászlóalj valamennyi katonája, és Mindszenty József mind-mind olyan példaképe a zalai polgároknak, akik hitet és reményt adhatnak a jövő építéséhez. A jövőt azonban csak úgy építhetjük, ha felelősek vagyunk a teljes magyar nemzetért határon innen és túl.

Molnár András, a Zala Megyei Levéltár igazgatója ismertette a 47. Honvédzászlóalj dicső tetteit, megemlítve többek között azt, hogy 1849. május 21-én Püspöki Grácián közlegény tűzte ki az első magyar lobogót a budai vár visszavételékor.

huszarezred esku2

Az egyesület tagjai ezt követően letették az esküt, melynek szövegét Udovecz György, a Magyar Hagyományőrzők főparancsnoka mondta. Bekk Mária zászlóanya felkötötte a zászlószalagot, majd Stróber László, a Mária Magdolna Plébániatemplom apátplébánosa megáldotta a csapatzászlót.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK