2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kitart Lenti lendülete

2015. március 29. vasárnap, 07:30
Címkék:

Lenti régi álmát megvalósítva, letette egy négycsillagos HotelStars minősítésű szálloda alapkövét és megkezdődött a régió legnagyobb, turisztikai attrakciófejlesztéssel egybekötött beruházása. Március közepéig mi valósult meg a projektből? – tettük föl a kérdést Horváth László polgármesternek.

lenti22

Zajlik a szálloda kivitelezése

– A január közepén történt alapkőletétel óta látványos előrelépést regisztrálhatnak a fürdőlátogatók. Jelenleg már a mintegy ötezer köbméter talaj kiemelését követően, az alapszigetelési és betonozási munkálatok lezárása után, megkezdődött a vasbeton szerelvények elhelyezése is. A fürdő területén megvalósuló új medencék kitűzése és a közművezetékek feltárása is megtörtént. Bízom benne, hogy a beruházás határidőre befejezhető lesz.

– A város idénre elfogadott költségvetése mekkora nyújtózkodást enged? Mi mindenre sikerült tartalékolni?
– Jóllehet a legnagyobb tételt a minőségi szálláshely építésére jóváhagyott összeg jelenti, a képviselő-testület a település működtetésének költségvetési tételeire is nagy figyelmet fordított. Nem szeretnénk, ha ez a terület csorbát szenvedne. Ezen kívül gondolnunk kellett az idén induló uniós, illetve hazai pályázatok előkészítési költségeinek betervezésére is.

– Az idegenforgalmi szezon beindulásáig milyen pályázati projektek segítik a város fejlődését?
– Az előző évekhez hasonlóan idén is szeretnénk elnyerni a "Kerékpárosbarát” település címet. Ugyancsak benyújtottuk a helyi értékek megismertetését célzó, a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására készített pályázati anyagunkat. Elkészült a rendezvénynaptárunk, melynek fontos eleme az idén is megrendezésre kerülő "Lenti Nyári Esték” turisták által is kedvelt ingyenes programsorozata.

– A horvát, szlovén és osztrák határ közelségét idén milyen módon igyekszik kihasználni a város?
– Továbbra is élő az együttműködés a Muravidék közösségeivel, számos kapcsolódó programunk van. Megkezdtük a horvát, szlovén és osztrák testvérvárosainkkal az előttünk álló ciklus együttműködési területeinek átgondolását. Külön hangsúlyt helyezünk a gazdaság- és közlekedésfejlesztésre, valamint a közös turisztikai desztináció kialakítására.

– Az egészségügyi rendszer országos átalakítása érinti-e a várost valamilyen formában?
– A ciklusprogramunkban megfogalmazottak szerint a jelenlegi szolgáltatási struktúra fenntartása és hatékony működtetése a fő cél. Az egészségügyi alapellátás tárgyi, szakmai feltételeinek javítása mellett a szakorvosi rendelőintézet szakmai önállóságának megőrzése is várospolitikai érdek. Az "Öngyógyító Lenti Kistérség” címmel nyertes pályázatunk által létrehozott Egészségfejlesztési Iroda is új, ingyenes egészségre nevelő és szemléletformáló szolgáltatásokat nyújt. A közeljövő feladata a gyógyfürdő gyógyászati tevékenységének, gyógyszolgáltatási körének és ellátási struktúrájának bővítése.

– A segélyezési rendszer átalakításával a járási hivatalokhoz került az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatások kezelése. A szociális biztonság erősödik, vagy gyengül Lentiben?
– Nem gyengülhet a szociális háló. Szeretnénk, ha továbbra is ugyanazt a biztonságot nyújthatnánk a támogatotti körnek, melyet az előző ciklusban is megvalósítottunk. Szakbizottságunk által kidolgozott javaslatok alapján önkormányzatunk teljesen új rendeletet fogadott el. Ennek tartalmát a területen működő partnerek: a gyermek- és ifjúságvédelem, a szociálpolitikai kerekasztal és az idősügyi tanács véleménye alapján módosítjuk. A szociális érzékenység mindig is kiemelt jelentőségű volt számunkra, a jövőben is prioritásként kezeljük azon feladatainkat, melyekkel az idősek és hátrányos helyzetű csoportok szociális, gazdasági helyzetén javíthatunk.

lenti23

– Lenti vonzerejét és megtartó erejét hagyományainak tisztelete, kreatív szellemisége, az együttműködő közösségek adják. Miként támogatják a civil szféra képviselőit?
– Településünk közösségi életének meghatározó szereplői a különféle területeken működő mintegy ötven civil szervezet aktív tagjai. Számítunk véleményükre várospolitikánk alakításában, rendezvényeik fontos részét képezik Lenti programkínálatának. Közülük a legjelentősebbeket az éves költségvetésből, valamint a Civil Kurázsi Alapítványon keresztül is támogatjuk.

– Mennyire sikeres a kapcsolat a városban működő cégekkel, üzemekkel, vállalkozásokkal?
– Információim szerint a legtöbb gazdasági szereplő fejleszteni szeretne. Alapvető érdekünk, hogy a foglalkoztatás mutatóit növeljük. A város vezetése folyamatosan konzultál a területén működő cégek, vállalkozások vezetőivel, a befektetési, beruházási, munkahely-teremtési szándékkal érkezőket soron kívül fogadjuk. A négycsillagos szálloda létesítésével mintegy ötven új munkahelyet is teremtünk, melyek betöltésére az idegenforgalomban tapasztalatot szerzett, magasan kvalifikált dolgozók jelentkezését várjuk.

– Idén jut-e kellő forrás az oktatási-nevelési intézmények modernizálására, fejlesztésére?
– A fenntartásunkban működő bölcsőde és a napközi otthonos óvoda jó szakmai színvonalon végzi munkáját. Jelenleg várjuk az elmúlt év végén az óvoda Vörösmarty úti épületének energiahatékony megújítására benyújtott pályázatunk eredményét, de megkezdtük a tárgyi, szakmai és létesítményi feltételek jövőbeni javítását szolgáló tervek kidolgozását.

– A sikeres város nem feltétlen gondtalan város. Lenti képes felülemelkedni a problémákon?
– Sokat vagyok az emberek között, bátran felkereshetnek kéréseikkel, javaslataikkal. Még a legnagyobb odafigyelés mellett is előfordulhatnak érdekütközések, vélt vagy valós sérelmek, melyeket orvosolni kell. A folyamatos párbeszédnek megvannak a kialakított fórumai és formái, ahol lehetőséget biztosítunk a kölcsönös véleménycserére, illtve a rendszeres információáramlásra. Továbbra is számítunk a helyi polgárok aktív segítségére és mi is mindent megteszünk, hogy Lenti továbbra is sikeres város maradjon. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK