2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Szelektíven és környezettudatosan

2014. február 20. csütörtök, 15:36
Címkék:

A szelektív hulladékgyűjtés eszközparkjának fejlesztésére 260 millió forintos támogatást kapott Zalaegerszeg önkormányzata. Sajtótájékoztatón mutatták be a nyertes projektet, ami a városi tulajdonú hulladékkezelő cégnél valósul meg azáltal, hogy olyan társasházi övezeteket vonnak be a szelektív hulladékgyűjtésbe, ahol ez eddig nem volt elérhető.

zaladepo szelektiv

260 millió forint a szelektív hulladékgyűjtés kibővítésére

Vigh László országgyűlési képviselő kiemelte, a Földön élő több mint hétmilliárd ember miatt egyre nagyobb a jelentősége annak a kérdésnek, hogy miként bánunk a keletező hulladékkal. Ezért jelentős az elnyert támogatás, mely magasabb szintű hulladékkezelést tesz lehetővé korszerű technológiai eszközökkel. A települések élhetősége érdekében nemcsak a megfelelő hulladékkezelés fontos, hanem a lakossági hozzáállás. A projektben így gondot fordítanak a széles körű szemléletformálásra is.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere elmondta, a 260 millió forintos fejlesztéshez a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán közel 247 millió forintot nyert a város. A 95 százalékos támogatottságú projektben két, mérlegelő rendszerrel ellátott gyűjtő- és egy konténeres járművet, 450-450 darab 120 illetve 240 literes szelektív hulladékgyűjtő edényt, valamint 60 konténert szereznek be, emellett informatikai korszerűsítést valósítanak meg. A polgármester fontosnak nevezte, hogy a város öko-programjához illeszkedő projektben a tudatformálásra is figyelmet fordítanak, ehhez kapcsolódóan rendezvényeket és üzemlátogatásokat szerveznek. Hangsúlyozta, fontos arról beszélni, mit jelent a szelektív hulladékgyűjtés, mi történik azzal a hulladékkal, amit szelektíven gyűjtenek. Hamarosan közzéteszik a közbeszerzési kiírást, az új eszközöket várhatóan még a nyárig beszerzik.

zaladepo sajtaj net

Gecse László, a Zala-Depo Kft. ügyvezető igazgató elmondta, 2003 óta végeznek szelektív hulladékgyűjtést Zalaegerszegen és 78 településen. Az elnyert támogatás minőségi előrelépést jelent, ami hatékonyság vonatkozásában is megjelenik azáltal, hogy a meglévő járművekre mérlegelő berendezéseket szerelnek. Ez lehetővé teszi majd a szelektív hulladékmennyiséggel arányos számlázást, vagyis aki többet gyűjt szelektíven, kevesebbet fizet, aki nem, többet. Beszélt arról, hogy az összes hulladék 10–12 százalékát gyűjtik be jelenleg újrahasznosíthatóként, de az unió elvárása 2020-ra már 50 százalék. A hulladékgazdálkodási rendszer bővítése ezen irányelv elérését segíti.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK