2024.12.29., vasárnap - Tamás, TamaraZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nem ízlik a zöldségleves?

2015. március 24. kedd, 20:36
Címkék:

Mi az a slambuc? Jöhet –e néha egy kis vadas szarvas ragu, és kell-e pirospaprika a zöldborsó főzelékbe? Egyáltalán hogy ízlik az ebéd? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vitattak meg a diákok a Zrínyi Miklós Gimnázium klubhelyiségében megrendezett Menza Fórumon.

menza 1

Fórum a menzás ebédről

A kötetlen eszmecserén a Zalaegerszegi Városi Diákönkormányzat képviselői, az iskola tanulói, valamint a közétkeztetést végző Hungast-Nyugat Kft. munkatársai vettek részt. Kövesi Csaba diákpolgármester bevezetésképpen elmondta: a Zrínyi-gimnáziumban és a kollégiumokban rendszeresen szerveznek Menza Fórumokat, hogy segítsék a heti és havi menük összeállítóinak munkáját. A fórumot ezentúl azonban a város többi iskolájára is ki szeretnék terjeszteni, hogy a többi diák is véleményt mondhasson az iskolai étkezésről.

Mateisz Roland, a közétkeztetést biztosító cég vezetője a diákoknak elmondta: nincs könnyű dolguk, hiszen a iskolai étkezéseke vonatkozó szigorított jogszabályokat kell összhangba hozni a diákok ízlésével, és az anyagi lehetőségekkel. Büszke arra, hogy már sokadik alkalommal vehet részt ilyen fórumon, ami azt jelzi, hogy a fiatalokkal lehet komoly dolgokról is beszélni, ráadásul az eszmecserének eredménye is van. Most már talán nem vétenek ökörhibákat az A és B menük összeállításánál.

Az alapanyagok és az ételek kiválasztásánál arra törekszenek, hogy friss és egészséges termékeket vásároljanak, illetve készítsenek. Az új rendeletek értelmében amúgy is kevesebb sót és cukrot használhatnak. (A darás tésztára például már nem tehetnek cukrot, ezt egy külön tálba kihelyezik a tálalóra, és aki szeretne, tesz az ételre.) Több zöldséget kell a menüsorba illeszteniük, só helyett pedig inkább zöldfűszereket használnak ízesítésképpen.

Több újdonság is tarkítja az étlapot: lazac, slambuc, csirkemell olivás salátaágyon is szerepel a menüben. Persze mindenki igényét és ízlését nem tudják kielégíteni. Legutóbb például egy pedagógus pont amiatt reklamált, hogy túl sok az idegen étel.

menza 2

A diákoknak összességében bejönnek az újítások. Inkább csak a levesekkel (főleg a zöldséggel) van bajuk. Még a cukorborsó főzeléket is szeretik, bár arról kisebb vita bontakozott ki, hogy a szolgáltató tegyen- e bele pirospaprikát, vagy inkább hagyja fehéren. Apropó főzelékek: Mateisz Roland elárulta, hogy mostanában egyre kevesebb lisztet használnak a sűrítéshez, inkább pürésítik a zöldségek egy részét. Megtudhattunk olyan műhelytitkokat is, hogy a rántott sajtot (amiből a tanulók többet szeretnének látni) nem ők panírozzák, hanem olyant vesznek, amire gyárilag fújják rá a panírt, ezért nem folyik ki a sajt. Előre készített, gyártott ételeket és alapanyagokat egyébként ritkán használnak, mert a természetességre törekednek.

Az ügyvezető szerint a lényeg az, hogy legyen kommunikáció a diákok és a közétkeztetést végző cég között, hiszen így jobbá lehet tenni az iskolai étkezést. Az is nagyon fontos, hogy a gyerekek azonnal szóljanak a konyhásoknak, ha valamelyik étel nem ízlett, vagy ha egyszerűen kihűlt az ebéd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK