2024.07.22., hétfő - MagdolnaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

A foci is téma lesz a Múzeumok éjszakáján

2024. június 12. szerda, 16:43
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Nem kis fejtörést okozott az idei Múzeumok éjszakájának fő témája a kulturális intézményeknek. Az országos programsorozat ez évi mottója ugyanis az, hogy „Gólpassz” – utalva a nyári foci EB-re. De hogy csempésszék be a futballt a múzeumok és a partnerintézmények a június 22-i éjszakára?

 Zalaegerszegen 7 helyszínen 65 programmal készülnek

A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának sajtótájékoztatóján többek között ez is kiderült. A Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum, a Mindszentyneum, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, valamint a Zalaegerszegi Törvényszék, a Zala Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet és a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság programjait az intézmények vezetői ismertették a Múzeumok éjszakájának központi helyszínén.

Havasi Bálint, Varju András, Kostyál László és Csengei Ágota

Elöljáróban kiderült: Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész egyik alkotása, mely egy labdát rúgó fiút ábrázol, épp illik az eseményhez. Kisfaludi+ címmel kiegészítő tárlatra is sor kerül a múzeumban a témához kapcsolódóan. Az este folyamán a szobrász sportos műveiből válogatnak, elindítva ezzel a „Kisfaludi 140” évfordulót. A sajtótájékoztató résztvevői stílusosan a „focizó” szobor köré gyűltek össze a Mindszentyneum konferenciatermében.

Havasi Bálint, a múzeum főigazgatója elmondta: a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának mindhárom tagintézménye (Göcseji Múzeum, skanzen, Mindszentyneum) sok izgalmas programmal várja a látogatókat június 22-én. Minden korosztálynak szeretnének nyújtani valamit, és az egész város és városkörnyék közösségét igyekeznek megszólítani. Az eseményhez a ZTE foci- és kosárcsapata is csatlakozik, de múzeumpedagógia foglalkozások is lesznek a futball jegyében. Emellett koncertekkel, különleges tárlatvezetésekkel, sporthoz kapcsolódó előadásokkal, illetve workshopokkal is várják az érdeklődőket. Közülük kiemelte az Ecsedi Csenge által szervezett „Álmodd újra Egerszeget” művészeti workshopot, melynek a múzeum pincéje ad teret.

Kisfaludi Strobl Zsigmond alkalomhoz illő szobra (Forrás: Göcseji Múzeum)

A Múzeumok éjszakájának főbejárata (és helyszíni jegyértékesítése) ezúttal a Mindszentyneum előtti tér lesz, de természetesen a Göcseji Múzeum múzeumkertje is nyitva lesz az éjszaka folyamán. A Mindszentyneum programjaival kapcsolatban Csengei Ágota igazgató elmondta: ők is várják a focirajongókat, akik azt is megtudhatják, hogy Pehm József egykori apátplébános vajon kapcsolódott-e valamilyen formában a futballhoz.

A Göcseji Falumúzeum pajtamozijában a Brazilok című filmet vetítik le. Mint azt Varju András elmondta, a skanzen programjaihoz az idei évben először csatlakozik a Göcseji Dombérozók csapata, így Magai Ágota főszervezővel együtt egy különleges, egész estés eseménysort állítottak össze. Bemutatva a göcseji aprófalvak kulturális- és kulináris értékeit.

Balog Eszter törvényszéki sajtótitkár a bíróság és a büntetésvégrehajtási intézet programjait ismertette. Különleges tárlatvezetéssel (115 év a bitó árnyékában) várják a közönséget, elmesélve egy-egy megtörtént, 21. századi életellenes bűncselekményt. De rabszállítóba, stilizált zárkába is be lehet ülni és a Budapesti Börtönmúzeumból is érkezik egy kiállítási anyag.

Magai Ágota (jobbról a harmadik) a Dombérozó egyes elemeivel csatakozik a Múzeumok éjszakájához

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár a zalaegerszegi futball történetét mutatja be egy időszaki kiállítás, illetve előadás keretében. Mint azt Tóth Renáta igazgató elmondta: a téren lábtengóval, könyvvásárral készülnek. A könyvtárban pedig robotok a pályán címmel különös focibajokságra is sor kerül.

Idén a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság Balatoni úti épületébe is érdemes lesz ellátogatni. Tóth László rendőr őrnagy elmondta: többek között rendőrségtörténeti kiállítást szerveznek, emellett fegyvertechnikai bemutató, ujjlenyomatvétel, kutyás bemutató, bűnmegelőzési játékok is várják a látogatókat. De a napjainkban egyre gyakoribb online bűnözéssel kapcsolatban is adnak tájékoztatást. Ha pedig üres lesz a fogda, akkor a tevekénység irányítási központot is megismerhetik az érdeklődők, rövid vezetett túrák keretében.

A Múzeumok éjszakájának részletes programjairól, a jegyárakról és az elővételes jegyvásárlásról a https://program.zegimuzeumok.hu/ oldalon és az egyes intézmények Facebook-oldalain lehet tájékozódni.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK