2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A hely szelleme, a múlt öröksége

2012. március 03. szombat, 15:05
Címkék:

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter betegsége miatt nem lehetett díszvendége annak az ünnepi rendezvénynek, amelyet a Vajda János Gimnázium fennállásának 240. és az épület átadásának 120. évfordulója tiszteletére rendeztek március első péntekén, Díszvendégként köszönthették -egyebek között- dr. Festetics Györgyöt, Sáringer Kenyeres Tamást, Ruzsics Ferencet is.

A Vajda-gimnázium kettős jubileuma

A programban a tudományos diáknaphoz kapcsoltan az iskola termeiben délelőtt nyolc helyszínen hallgathatták meg az érdeklődők a volt és jelenlegi diákok előadásait, a gimnázium pedagógusainak referátumait, illetve egyetemi tanárok "prelekcióit" egy-egy témához kapcsoltan.

vajda unnep 1

A Balaton Színházban egy zenés-táncos-énekes műsorral kísért délutáni ünnepségen dr. Rumi Kriszta, a megyei kormányhivatal igazgatója a fenntartó nevében szólt arról, hogy az igazolt értékeket kínáló iskola egymásra figyelő, egymásnak erőt adó, láthatatlan közösséggé kovácsolta össze a vajdásokat. Az igazgató felolvasta Réthelyi Miklós miniszter levelét- melyben a NEFMI első embere nagyra értékelte a pályaválasztás előtt álló diákok mentorállását- majd egy jubileumi emlék oklevelet adott át Szörényi Zoltán igazgatónak.

Keszthely polgármestere -akinek édesapja és leánya is itt érett felnőtté- az iskola volt diákjaként elevenítette föl a csínyekkel jócskán tarkított diákéveit, majd arra utalt, hogy a természettudományos oktatás terén különösen élen járó intézmény versenyeredményeivel és a sikeres felvételi vizsgák arányaival is igazolja létjogosultságát, s jól csengő márkanévként öregbíti Keszthely hírnevét. Ruzsics Ferenc szerint a színvonalas oktatás, a lelkiismeretes pedagógiai munka, az emberi hozzáállás, és az iskolavezetés elszánt határozottsága, a szellemi örökség együttesen garantálják a gimi sikerét. A megértő türelemért és elkötelezett tudásátadásért, óvó-féltő feddésért a pedagógusi karnak köszönetet mondó városvezető további tanulmányi sikereket kívánt a diákoknak.

Szörényi Zoltán a rendezvény alkalmával "Arany Katedra" emlékplakett kitüntetéssel ismerte el a nyugdíjba vonuló Hamvas Endréné pedagógus kitűnő szakmai munkáját.

vajda unnep 2

Dr. Gárdos Tamás, a Vajda János Öregdiákok Egyesületének elnöke felidézte Schadl János életútját, munkásságát. A diplomáit Bécsben és Kassán megszerző néhai építészmérnökről, aki a gimnázium jelenlegi épületének tervezőjeként is beírta nevét Keszthely históriáskönyvébe, eddig kevés szó esett a "városi közbeszédben", ám mostantól a gimnázium nyugati oldalán egy Tantó J. Gusztáv kőfaragó mester és Farkas Ferenc szobrászművész által közösen megalkotott emléktábla hirdeti a közéleti buzgóságával is érdemeket szerző építésvezető-tervező érdemeit. Az avatóünnepséget is megtisztelte jelenlétével Schadl János több élő leszármazottja.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK