2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új neve lesz a kórháznak

2015. június 18. csütörtök, 18:35
Címkék:

Szent Rafael, a betegek és gyógyítók védőszentjének nevét szeretné felvenni a zalaegerszegi megyei kórház – hangzott el az intézményben megtartott múlt heti sajtótájékoztatón. A javaslat civil kezdeményezésre, a város díszpolgárainak, a történelmi egyházak és a megye vezetőinek egyetértésével született.

korhaz-szobor

Szent Rafael nevét veszik fel – Ökumenikus kápolnát is kialakítanak

A sajtótájékoztatón dr. Hóbor Erzsébet Zalaegerszeg díszpolgára felidézte: 2012-ben Ocsovai Grácián ferences testvér egy Szent Rafaelt ábrázoló bronz szobrot (Csikai Márta szobrászművész alkotását) ajándékozott a kórháznak és már akkor felmerült, hogy nevet változtasson az intézmény és vegye fel a védőszent nevét. Szólt arról is, hogy 2009 óta igyekeztek mindent megtenni azért, hogy újra legyen a kórháznak kápolnája, melyet még a 60-as években elbontottak. Sokan hiányolták a lelki élet színterét, ezért örömmel vették, hogy az épülő új szárny földszintjén kialakításra kerül egy 60 négyzetméteres ökumenikus kápolna, segítve a hitéletet. Veres András püspök ígérete szerint pedig egy kórházi káplán is segítséget nyújt majd a betegeknek és a hozzátartozóknak.

Németh János Kossuth-díjas keramikusművész, Zalaegerszeg és Zala megye díszpolgára a sajtótájékoztatón jelentette be felajánlását, egy szakrális alkotás elkészítését. Mint mondta, szeretné, ha több művész is csatlakozna a kezdeményezéshez és segítenék a kápolna belső terének kialakítását. Dr. Gombocz Károly a szívsebészet intenzív részlegének vezetője jelezte, a berendezésre gyűjtést is szerveznek.

Dr. Halász Gabriella a kórház főigazgatója elmondta: a névváltoztatási kérelmet már írásban benyújtották, szóbeli egyeztetés is történt és Balogh Zoltán, az emberi erőforrások minisztere támogatásáról biztosította a kezdeményezőket.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK