2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Kelendő külföldön a magyar gyümölcs

2015. június 25. csütörtök, 17:23
Címkék:

Vigh László országgyűlési képviselő üzemlátogatásra invitálta a sajtó munkatársait az Alma 2000 Kft. Nagykutas melletti gyümölcsösébe, ahol megtekintették a cseresznye- és kajszibarackszüretet és feldolgozást.

alma ceg2

Az Alma 200 Kft.  Ausztriába exportál cseresznyét és kajszibarackot

A sajtóbejárást azért tartotta indokoltnak, mert a magyar tulajdonú vállalkozás magyar embereket foglalkoztat, és kiváló minőségű gyümölcsöket termeszt főként exportra. Tevékenysége érdemes arra, hogy minél szélesebb körben megismerjék, hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

Farkas Ervin ügyvezető tulajdonos elmondta, az Alma 2000 Kft. mellett még két céget működtetnek. Tevékenységüket 1994-ben kezdték meg, pár év alatt 180 hektárra növelték almaültetvényüket. A terület tudatosan választották ki, mert a tengerszint feletti 250 méteres magasságban fekvő fennsíkot többnyire elkerülik a fagyok. Mivel a körülötte lévő területek alacsonyabban fekszenek, így a "lefolyó fagyok" távozni tudnak. Tíz évvel ezelőtt az almatermesztés gazdaságosságának csökkenése következtében a kiöregedett almaültetvények helyére cseresznyefákat ültettek, illetve kajszibarackfákat mintegy öt évvel ezelőtt. A fajtacserét az is indokolta, hogy nyáron ne álljon üresen a hűtőház, és a munkagépek, targoncák se pihenjenek. A jelenleg 300 hektáros területen egyharmad-egyharmad arányban található az alma-, a cseresznye- valamint a kajszibarack-ültetvény.

alma ceg1

Rendelkeznek válogató és csomagoló üzemmel, egy kétezer tonnás hűtőtárolóval és ehhez szükséges gépparkkal. Szinte száz százalékban exportra dolgoznak. Legfőbb partnerük Ausztria, Magyarországra csak néhány kamionnyi gyümölcsöt szállítanak.

Kérdésre válaszolva elmondta, kukacos cseresznye nem lehet, hiszen alapvető a megfelelő méretű, minőségű, színű és ízű gyümölcs.

– A tőlünk északabbra, nyugatabbra fekvő országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Németország, Ausztria) nem alkalmasak a csereszenye- és kajszibarack-termesztésre. Hazánk klímája ellenben igen, de nem igazán használjuk ki a lehetőséget. Jelen pillanatban nem a piacszerzés, az értékesítés okoz gondot, hanem az, miért nem szállítunk többet – fejtette ki az ügyvezető tulajdonos.

alma ceg3

A tájékoztató után a sajtó munkatársai megtekintették a feldolgozóüzemet, ahol a cseresznyét készítették elő tárolásra. A ládákba beérkező gyümölcsöt először egy gép segítségével lemossák, majd a futószalagra teszik, ahol átválogatják, és rekeszekbe töltik. A leszüretelt cseresznye néhány órán belül az 1-2 fokos hűtőtárolóba kerül.

alma ceg4

A három cégnek harminc fő az állandó munkatársa, a szezonban az alkalmi foglalkoztatottak miatt azonban kétszázra is felugrik a létszám. Ott-jártunkkor a cseresznyét és kajszibarackot szüretelték a szezonális foglalkoztatottak.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK