2024.11.28., csütörtök - StefániaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Egy jó pörkölt időnként belefér...

2011. április 03. vasárnap, 16:27
Címkék:

Ha egészségről beszélünk, nem kerülhetjük meg a táplálkozás kérdését, ugyanis összefüggést találhatunk a táplálkozás és az ember egészsége vagy éppen betegsége között. Jól tudjuk: nem mindegy, hogy mit eszünk egészségünk megőrzése érdekében.

 

  

porkolt1.jpg

Az egészséges táplálkozással kapcsolatban azonban sokféle nézet uralkodik, köztük vannak egészen szélsőségesek is. Egyes szakértők azt javasolják, hogy egyik irányzat mellett sem kötelezzük el magunkat mereven, de érdemes mérlegelnünk: mivel értünk egyet, mit tudunk megvalósítani és betartani.

A táplálkozás biológiai szükséglet, egyúttal örömszerzési forrás is, ezért ha valamely kedvenc, de ugyanakkor egészségtelennek ítélt ételt kitiltunk a fogyaszthatók listájáról, bizony nehéz lesz betartanunk a magunk vagy mások által diktált szabályt. Ezért étkezzünk változatosan, de módjával, és főleg mértékkel. Ebbe a szemléletbe időnként egy marha-disznó vegyes pörkölt is belefér, hátha még baráti társaságban készítjük el – bográcsban, a szabadban.

porkolt2.jpg

Íme a hozzávalók: 2 kg marhalábszár, 2 kg sertés lapocka, 1 kg vöröshagyma, 2-3 evőkanál őrölt paprika, 2-3 db zöldpaprika, paradicsom-sűrítmény (a nyers jobb), só, bors, majoránna

Kockázd apróra a hagymát, és kevés sertészsíron/olajon a paprikával, paradicsommal együtt fonnyaszd meg. Ez a pörköltalap. A húst is kockázd fel, sózd meg. Előbb a marhahúst párold félkészre, majd a sertéshússal együtt főzd addig, amíg nyers vörös színét el nem veszti. Mindeközben ízesítsd sóval, borssal és majoránnával. Majd pirospaprikát és egy kevés meleg vizet tegyél rá, majd lassú tűzön párold puhára. Amíg puhul, a vizet többször pótolni kell, de mindig csak keveset önstük rá.

Nokedlit, főt krumplit, tarhonyát, vagy tésztát készítsünk a marhapörkölt mellé körítésnek, savanyúságnak pedig kovászos uborka a legjobb.

Aki kíváncsi arra, hogy a mi a különbség a pörkölt, a paprikás és a gulyás között, az kattintson az alábbi linkre:

http://www.kulinarisvilag.hu/hun/cikkek/porkolt-paprikas-gulyas

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK