2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Szombathelyi sorok a Pannon Tükörben

2024. június 27. csütörtök, 14:57
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A szombathelyi művészeti élet több fontos eseményével is megismerkedhettek az érdeklődők a Pannon Tükör folyóirat legutóbbi zalaegerszegi lapszámbemutatóján.

 Lapszámbemutató és kulturális kitekintés

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban rendezett találkozón ezúttal dr. Bordács Andrea esztéta, az ELTE BDPK Vizuális Művészeti Tanszékének vezetője és Salamon Júlia esztéta, a tanszék egyetemi oktatója voltak a vendégek. A beszélgetés apropóját az adta, hogy a Pannon Tükör legfrissebb számában a megszokott rovatokon túl, Szombathelyi sorok címmel, egy külön fejezet foglalkozik a szomszéd megyeszékhely kulturális életével, fiatal szerzőivel. Emellett a társművészetek rovat is a szombathelyi művészeti programokra fókuszál, legyen szó képzőművészetről, vagy színházról.

Salamon Júlia, Bordács Andrea, Gyimesi Endre, Bubits Tünde, Nagygéci Kovács József

A könyvtárban rendezett esten a házigazda intézmény nevében Tóth Renáta igazgató mondott köszöntőt, a folyóirat idei harmadik számáról pedig dr. Gyimesi Endre, a Pannon Írók Társaságának elnöke szólt. Kiemelte: örül, hogy egy 170 oldalas lapszám jelenhetett meg a nyári hónapokra. Közel harminc fő publikált a lapban, melynek borítóját és a belső oldalait a szombathelyi képzőművészeti élethez kapcsolódó alkotók művei illusztrálják. Néhány közelmúltbeli kiállítás kapcsán Derkovits Gyula, Nyilas Márta és Szabó Eszter Ágnes festményei láthatók.

Vas- és Zala megye kapcsolódási pontjairól, a szombathelyi művészeti élet néhány színfoltjáról Bubits Tünde főszerkesztő és Nagygéci Kovács József online-főszerkesztő beszélgetett a meghívott vendégekkel. Salamon Júlia a szombathelyi születésű Derkovits Gyula festőművész munkásságról, valamint a városi képtárban rendezett Derkovits130 kiállítás tapasztalatairól beszélt (és írt is a lapban). Bordács Andrea pedig többek között Nyilas Márta festőművész pályafutásáról, munkáiról mesélt a Weöres Sándor Színház legutóbbi kiállítása kapcsán.

Salamon Júlia és Bordács Andrea

Az est folyamán szóba került az 1990-es évek óta évente megrendezett szombathelyi Bloomsday is. A programot (mely eredetileg Írországból indult, irodalmi rendezvényként) James Joyce Ulysses című regényének főhőse, Leopold Bloom ihlette. A fiktív történetben Bloom apja szombathelyi születésű volt, és ez éppen elég indok arra, hogy a vasi megyeszékhely különféle művészeti programokat építsen erre a különös szálra. A Bloomsday évről évre képzőművészeti eseményeket is kínál; idén például Talajközelben címmel nyílt egy csoportos szabadtéri tárlat a képtár és az Iseum közötti sávban. A kiállítók között zalaegerszegi alkotó is szerepel: Tóth Norbert képzőművész „Barokk budi”-ját láthatja a közönség, melynek architektúrája szépen reflektál az Iseum épületére.

A vendégek hozzátették: annak ellenére, hogy Szombathelyen van felsőfokú művészeti képzés, nagy munkát igényel az, hogy a hallgatók elmenjenek egyetemen kívüli művészeti programokra. Oktatóként azon dolgoznak, hogy intellektuálisan vonzó legyen kulturális közösségekhez csatlakozni és hogy a múzeum-, vagy galérialátogatás opció legyen a fiatalok számára. Egy-egy esemény folytonossága és ismertsége sokat segíthet ezen.

A Pannon Tükörben zalai szerzők is írtak egy-egy szombathelyi programról: Turbuly Lilla a Mesebolt Bábszínház ABC BetűJáték című előadásáról, Nadrai Róbert pedig a Weöres Sándor Színházban játszott Gyévuska című előadásról írt kritikát.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK