2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Régészet éjszakája a zalaegerszegi múzeumban

2024. június 01. szombat, 21:16
Szerző: -pet-; Fotó: pP
A régészet napja alkalmából rendezték meg a közösségi régészek Zala vármegyei találkozóját. Az összejövetelt immár harmadik alkalommal kezdeményezte a Göcseji Múzeum.

Önkéntesek elismerése, kiállítás és tárlatvezetések

Az éjszakába nyúló program első felvonásaként a Mindszentyneumba várták a zalaegerszegi múzeum, valamint a keszthelyi Balatoni Múzeum régészeinek munkáját segítő önkénteseket, fémkeresősöket.

Az önkéntesek által talált leletekből nyílt kiállítás

A résztvevőket Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója köszöntötte. Bevezetésképpen elmondta: az első önkéntesek 2016-ban csatlakoztak a zalai pálos monostorok közösségi feltárásához, mely a nyitánya volt a megyében azóta is működő közösségi régészeti programoknak. 2018-ban aztán a fémkeresősökkel is indult egy máig tartó közös projekt. 

Az igazgató arról is beszámolt, hogy néhány hete épp a szóban forgó közösségi régészeti kutatások miatt, a zalaegerszegi múzeum „Közösségi múzeum” elismerő címben részesült. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ javaslatára 2019-ben alapított elismerést azoknak az intézményeknek ítélik oda, melyek közösségi részvételi alapon működnek, közösségépítő munkát folytatnak és bevonják munkájukba a helyi lakosságot és a civil szervezeteket. 

Eke István és Havasi Bálint

A találkozó további részében szó esett a fémkeresősökkel kötött új önkéntes szerződésről, mely a Közösségi Régészeti Egyesület ajánlásai alapján egy etikai kódexszel bővült. Ennek részleteit Eke István régész ismertette. A szabályozás célja az, hogy elhatárolójának a műkincsek feketekereskedelmétől. Aki aláírja a szerződést, bizonyos feltételek mellett segítheti a régészek munkáját fémkeresős vizsgálattal.

A rendezvényen a régészeti örökségvédelem területén végzett kiemelkedő önkéntes tevékenységért „Pro archaeologia” okleveleket adtak át, majd a Göcseji Múzeum első emeletén „Megmentett örökségünk” címmel nyílt kiállítás. A tárlat az elmúlt öt év legszebb fémkeresős leleteiből nyújt válogatást, kronologikus sorrendben. A bronzkortól kezdve, a vaskoron, római koron, népvándorlás korán át, egészen a középkorig és a török korig mutatva be azokat a leleteket, melyek a fémkeresősökkel végzet közös munka során kerültek elő a föld mélyéből. (A közönség a Múzeumok éjszakájáig bezárólag tekintheti meg az időszaki kiállítást.)

A fémkeresősök évek óta segítik a régészek munkáját

Az est folyamán a látogatók öt különleges helyszínen – a pincétől a padlásig – hallhattak történeteket a múzeum régészeitől bizarr és megdöbbentő temetkezési szokásokról, a múlt pikáns tárgyi emlékeiről, valamint a jogszerű és az illegális fémkeresőhasználatról.

MEGOSZTÁS

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK