2024.08.07., szerda - IbolyaZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Két zalaegerszegi kiállítás egy jeggyel

2024. augusztus 02. péntek, 15:51
ZalaMédia; Fotó: Bánfi Kati, Pánczél Petra
Két kiállítást egy kombinált jeggyel tekinthetnek meg az érdeklődők augusztus 31-ig Zalaegerszegen. Az egyik a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben júniusban nyílt Tájak-Fények-Színek című tárlat, melyen hangulatos és értékes tájképekkel lehet megismerkedni.

Tájképek és rejtőzködő klasszikusok

A kiállítás a 19. században készült művektől egészen a kortárs alkotásokig nyújt egyfajta áttekintést a hazai tájképfestészet remekeiből, de néhány zsánerkép is színesíti a repertoárt. Többek között Barabás Miklós, Szinyei Merse Pál, Egry József, Csók István, Vaszary János festményei láthatók a zsinagóga galériájában. A kiállító 29 művész között hat zalai kötődésű - néhai és ma is élő - festőművész is helyet kapott: Csiszár Elek és Egry József keszthelyi, valamint Göbel Árpád, Szobotka Imre, Novák Kata, Szényi Zoltán zalaegerszegi alkotók munkáit láthatják a betérők. A kiállítóteret pedig garantáltan a zöld szín uralja.

A tájképek kiállítás egy részlete a hangversenyteremben (Forrás: ZalaMédia archív/Bánfi Kati)

A másik kiállítás a Göcseji Múzeumban látható, és a "Rejtőzködő kincsek" címet kapta, nem véletlenül: egy zalai magángyűjtő válogatta ki kollekciójának értékes darabjait a nyári bemutatóra. A felsorakoztatott 28 festmény között két kivételes értékű Munkácsy Mihály alkotást is találunk. Az egyik a francia arisztokrácia világát bemutató szalonábrázolás (Délutáni vizit). A másik pedig egy férfiportré: Karlovszky Bertalan festőművészt ábrázolja. A tárlat a 19. század első felétől a 20. század második feléig ad egyfajta sajátos keresztmetszetet a hazai festészet gyöngyszemeiből. Többek között Munkácsy Mihály, Czóbel Béla, Kassák Lajos, Bálint Endre művei is feltűnnek.

Munkácsy Mihály festménye a Göcseji Múzeumban látható (Forrás: ZalaMédia archív/Pánczél Petra)

A nyár folyamán megtekinthető gyűjtemények augusztus 31-ig várják a közönséget a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben és a Göcseji Múzeumban. A kombinált jegy ára 3.000 forint, ami a nyár folyamán tetszőleges időpontban használható fel.

A kiállítások természetesen külön-külön is látogathatók, sőt a Göcseji Múzeum több rendhagyó tárlatvezetéssel is készült és készül még a következő hetekben a "Rejtőzködő kincsek" kapcsán. Augusztus 7-én és 28-án például borkóstolós tárlatvezetést tartanak. 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK