2024.12.22., vasárnap - ZénóZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Pészach: a szabadság és a tavasz ünnepe

2023. április 06. csütörtök, 11:21
Szerző: Pánczél Petra; Fotó: pP
Megkezdődött a zsidóság egyik legnagyobb ünnepe, a Pészach. A Zalaegerszegi Zsidó Hitközség tagjai április 5-én széderesttel emlékeztek meg arról, hogy őseik kiszabadultak az egyiptomi fogságból.

 Széderest a zsidó hitközségnél

Virágh Judit az ünnep hagyományairól szólt. Bemutatta például a kitlit, a zsidó férfiak ünnepi viseletét

A Pészach a kovásztalan kenyér ünnepeként is ismert, hiszen az ilyenkor fogyasztott pászka – a sanyarúság kenyere – a szédertálon lévő többi étellel együtt a zsidóság szenvedését és szabadságát egyaránt szimbolizálja. Ugyanakkor egy tavaszköszöntő ünnep is – fogalmazott az egyes fogáshoz illő történeteket elmesélve Virágh Judit, hitközségi elnök.

A Pészachot a széderest vezeti be. A kovásztalan kenyér (pászka) a vacsora fontos "kelléke"

Mint mondta: a nyolc napig tartó Pészach-ot a széderest vezeti fel. Az ünnepi szertartás azt mutatja be, hogy hogyan szabadultak ki a zsidók az egyiptomi fogságból, és milyen csapások érték őket a szabadsághoz vezető úton. A szédertálon lévő ételek a szenvedést, és a jó dolgokat éppúgy szimbolizálják, mint a tavaszi új élet kezdetét. A tálon lévő torma, saláta, retek a keserűséget fejezi ki, a keménytojás a gyászt, de az újjászületést is. A darált dió, reszelt alma és méz kombinációja pedig az édes „kötőanyagot”, vagyis a „betont”, ami összekovácsolja a népet. Az ételeket falatozás előtt sós vízbe mártják, ami a könnyet jelképezi.

Bali Zoltán és Zsugyel Kornél (középen) is részt vett az eseményen

Mindehhez pászkát (maceszt), vagyis kovásztalan kenyeret esznek, mely arra emlékeztet, hogy olyan sietve vonultak ki Egyiptomból, hogy a kenyérnek nem volt ideje megkelni. Egyetlen dolgot nem esznek meg a szédertálról, ez pedig a teljesen keményre sütött csirkenyak (a korábbi időkben báránycsont), mert ezzel fejezik ki jelképesen azt, hogy Isten erős kézzel, széttárt karral kivezette őket a fogságból. A szédertál ételei mindemellett egyfajta egészségvarázsló rituáléként is szolgálnak, hiszen a retek és a saláta már friss tavaszi zöldségként jelennek meg. Az ételek kísérője pedig a kóser bor, vagy szőlőlé.

A szédertál rituális fogásai

A Pészach tulajdonképpen a szabadság ünnepe – folytatta Virágh Judit. Hiszen ha nincs szabadság, semmi sincsen, hiába is jön el a tavasz. Hozzátette: nem kell ahhoz feltétlenül zsidónak lenni, hogy valaki átérezze azt a sok csodát és szenvedést, amin őseik keresztülmentek. A rendezvényen jelen volt például Zsugyel Kornél evangélikus lelkész és Bali Zoltán alpolgármester is. Mindez azt jelzi, hogy a széderest és maga a Pészach a közös ünneplésről, együttlétről és a történetmesélésről szól.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK