Vezető hírek
A káposztasavanyítás trükkjeiről
Eredetileg mezítláb taposták a rétegezett káposztát
Az egyesület elnöke, Tóth Ágnes elmondta, ahány ház szinte annyi szokás e savanyúság készítése terén, a technika nem nehéz, szinte elrontani sem lehet. Azért a fontos trükköket nem tartották titokban az érdeklődők elől.
A közös eltevés hátteréül kiállították az egykori falusi gazdaságokban használatos savanyúkáposzta készítő eszközöket. Ezek a családi kamra mélyéről, illetve az egyesület értéktárjából kerültek elő és remélik egyszer méltó kiállítóhelyet is találnak a ma már történelminek számító konyhai és egyéb eszközöknek. S hogy a réginél is volt régebbi azt a gumicsizma bizonyítja.
- Eredetileg mezítláb taposták, tömörítették a rétegezett káposztát. Mi már nem, nálunk erre (és csak erre) használatos gumicsizma van. És van, aki inkább nyomófát használ.
- De teljesen modern eszközöket is befogtak.
- Pályázati pénzből vásároltunk egy szeletelőgépet, ez jelentősen megkönnyíti a munkát, hiszen nálunk például 50 kilogramm savanyú káposzta is elfogy, sőt nem is elég egy szezonban, olyan szívesen fogyasztja a család – mondta Tóth Ágnes. A résztvevők, köztük Horváth István, a vásárcsarnok igazgatója hordó helyett speciális savanyúkáposztás edénnyel érkezett, aminek 30 kilogramm a befogadó képessége. Ennek a tömörítéséhez már elkelt a fizikai erő. Mások – tanulási céllal – megelégedtek egy-egy nagyobb befőttes üvegnyi adaggal.
- Az egyesületünknek vannak rendszeres szakmai programjai, amit lazább rendezvényekkel, hagyományőrző nyílt napokkal egészítünk ki. Ilyen az évi egyszeri káposztasavanyítás bemutató, aminek most az Apáczai MK a helyszíne. A jövő évet pedig lefoglalták már a lakhegyiek.
- Falun is elveszik lassan ez a tudás, ott is kell tanítani?
- Igen, és sajnos kisebb az érdeklődést, mint amit ez az egészségvédő és finom étel megérdemel. Elrontani nem lehet, 2-3 hét erjesztés után, amikor a leve szépen kitisztul, már fogyasztható is. A hordóban eltett káposzta kiszedése is egy külön szertartás – teszi hozzá nevetve, a szorosan lenyomva, de nem lefedve tartott savanyúságról, amelynek egyetlen tartósítószere a mértékkel adagolt só.
Erről a mértékről és a fűszerezésről, eltarthatóságról és nem utolsó sorban a kellő mértékű tömörítésről szinte mindent megtudhattak a rendezvény résztvevői.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Ezüst Eötvös-díj a Kölcsey-gimnáziumnakKönyvet ábrázoló fotót kapott a könyvtárHorváth Imre az "Év állományvédelmi szakembere" Gyertyagyújtás a november 4-i gyásznaponVisszatér a Volánbusz zalaegerszegi és győri vonalaira a hidrogén-üzemanyagcellás tesztautóbuszMit kell tudni a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Békéltető Testületi fogyasztóvédelmi eljárásrólNovember 4-i megemlékezés és útlezárás ZalaegerszegenSzépkorú köszöntése SzentpéterúronTovábbjutott a ZTE FC a Magyar KupábanA Körmend nyerte az örökrangadót -
rovatunk hírei
Megújult a Keresztury HázKARNER 70Pálosok - rendtörténeti kiállításAttila örökösei: a hunoktól az Árpád-házigVadpörkölt és Borfesztivál-Jótékonysági főzésFelavatták Szabolcs Péter Diana című szobrátGébArt: Lehota M. János válogatásaKeresztury 120Elkezdődött a XXXI. GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi MűvésztelepÚtfelújítások Zalaegerszegen top 10
Gyenese Viktória kapta az idei Kalliopé-díjatA színpad extrém sport, a színház a jelen pillanat művészeteFelavatták a megszépült Keresztury HázatSzületésnapja alkalmából emlékeztek Fischer GyörgyreNovember 4-i megemlékezés és útlezárás ZalaegerszegenBőröndmese a Hevesi Sándor SzínházbanKönyvet ábrázoló fotót kapott a könyvtárÚj aszfalt és buszöblök a Köztársaság útjánFormatervezés és politikai propaganda az UtóvédbenHogyan védjük magunkat az álhírek áradatával szemben?