Vezető hírek
A káposztasavanyítás trükkjeiről
Eredetileg mezítláb taposták a rétegezett káposztát
Az egyesület elnöke, Tóth Ágnes elmondta, ahány ház szinte annyi szokás e savanyúság készítése terén, a technika nem nehéz, szinte elrontani sem lehet. Azért a fontos trükköket nem tartották titokban az érdeklődők elől.
A közös eltevés hátteréül kiállították az egykori falusi gazdaságokban használatos savanyúkáposzta készítő eszközöket. Ezek a családi kamra mélyéről, illetve az egyesület értéktárjából kerültek elő és remélik egyszer méltó kiállítóhelyet is találnak a ma már történelminek számító konyhai és egyéb eszközöknek. S hogy a réginél is volt régebbi azt a gumicsizma bizonyítja.
- Eredetileg mezítláb taposták, tömörítették a rétegezett káposztát. Mi már nem, nálunk erre (és csak erre) használatos gumicsizma van. És van, aki inkább nyomófát használ.
- De teljesen modern eszközöket is befogtak.
- Pályázati pénzből vásároltunk egy szeletelőgépet, ez jelentősen megkönnyíti a munkát, hiszen nálunk például 50 kilogramm savanyú káposzta is elfogy, sőt nem is elég egy szezonban, olyan szívesen fogyasztja a család – mondta Tóth Ágnes. A résztvevők, köztük Horváth István, a vásárcsarnok igazgatója hordó helyett speciális savanyúkáposztás edénnyel érkezett, aminek 30 kilogramm a befogadó képessége. Ennek a tömörítéséhez már elkelt a fizikai erő. Mások – tanulási céllal – megelégedtek egy-egy nagyobb befőttes üvegnyi adaggal.
- Az egyesületünknek vannak rendszeres szakmai programjai, amit lazább rendezvényekkel, hagyományőrző nyílt napokkal egészítünk ki. Ilyen az évi egyszeri káposztasavanyítás bemutató, aminek most az Apáczai MK a helyszíne. A jövő évet pedig lefoglalták már a lakhegyiek.
- Falun is elveszik lassan ez a tudás, ott is kell tanítani?
- Igen, és sajnos kisebb az érdeklődést, mint amit ez az egészségvédő és finom étel megérdemel. Elrontani nem lehet, 2-3 hét erjesztés után, amikor a leve szépen kitisztul, már fogyasztható is. A hordóban eltett káposzta kiszedése is egy külön szertartás – teszi hozzá nevetve, a szorosan lenyomva, de nem lefedve tartott savanyúságról, amelynek egyetlen tartósítószere a mértékkel adagolt só.
Erről a mértékről és a fűszerezésről, eltarthatóságról és nem utolsó sorban a kellő mértékű tömörítésről szinte mindent megtudhattak a rendezvény résztvevői.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Rejtélyes és vicces múltidézés a PáterdombonAlsórajkon állandó kiállítása nyílt Kisfaludi Strobl ZsigmondnakLátogatási korlátozás a zalaegerszegi kórházbanA Caffé Parco lett a legkedveltebb kávézóSzalagkorlátnak csapódott egy autó az M7-es autópályán, NagykanizsánálTisztújítás a zalaegerszegi FidelitasnálMilliós értékű, védett fajnak számító kockásliliomot károsítottak meg ZalábanÉpül az új térköves járda a zalaegerszegi Hunyadi utcábanForgalmi akadály van a 74-es úton, Nekeresd közelében Még lehet jelentkezni a Keresztury Szavalógálára -
rovatunk hírei
Emlékezés a doni katasztrófa hőseire ZalaegerszegenÚjévi fogadást tartott Zalaegerszeg polgármestereÚj lézeres eljárás a zalaegerszegi kórház urológiájánA szezon legjobb forralt borát ismét a Violkonyha készítette2025-ben is kéményseprők kívántak boldog új esztendőtBalaicz Zoltán: Folytatódik Zalaegerszeg dinamikus fejlődéseMeghitt ünnepség SzentpéterúronEgerváron újabb pályázati projektek előkészítésén dolgoznakÁtvette a díszpolgári oklevelet Betlehem Dávid olimpikonKözösségi teadélután a Szent József Közösségi Házban top 10
Egy korszak vége: megszűnt a Betti cukrászdaJól sikerült jubileumi évet zárt a BogáncsFényes égi jelenség január 3-án: közel került a Vénusz a HoldhozÚj gyalogosátkelő és buszmegálló a Baross ligetnélTakács Ágnes alkotásai a páterdombi műterembenLegyen-e Petőfi-szobor Zalaegerszeg belvárosában?Szarvassal ütközött két autó ZalaegerszegnélA lakosság segítségét kérik a zalai rendőrökÉpül az új térköves járda a zalaegerszegi Hunyadi utcábanBaleset történt Nagykapornaknál, a 76-os úton