2024.11.29., péntek - TaksonyZalaegerszeg időjárása

Archivum

A szomjúság ellen

2010. július 20. kedd, 08:46
Címkék:

A nyári időszakban a téllel ellentétben, akár félóránként is a „pohárhoz nyúlunk”, de nem mindegy, hogy mivel oltjuk szomjunkat. A hangzatos reklámszövegek a már jól ismert márkanevekkel különféle cukros, mesterséges adalékanyagot tartalmazó üdítőitalok, dobozos gyümölcslevelek fogyasztására sarkallnak. Ezek a termékek, még a (beugrasztó) light feliratúak sem alkalmasak azonban a szomjoltásra, főleg a nyaktiló nélküli vedelésre, ugyanis édesek. A legideálisabb innivaló, kiváltképp nagy melegben, a víz. 

 

Mit iszunk nyáron? – dr. Oroszlán Tamás válaszol

Minderről dr. Oroszlán Tamás, a zalaegerszegi megyei kórház belgyógyász-diabetológus főorvosával beszélgettünk. Elsőként arról érdeklődtünk, mit jelent a nyár a cukorbetegek életvitelében?
– A cukorbetegség minden évszakban és időszakban nehézség elé állítja a pácienseket, mivel nem gyógyítható, felfedezése pillanatától egy életre szólóan folyamatos odafigyelést igényel. Kezelésének alapja a diéta, mely nélkül a gyógyszerek és a legjobb inzulin-formák sem lehetnek eredményesek.

A legfontosabb, hogy a diabéteszes ember lényegesen kevesebb szénhidrátot ehet meg, mint az egészséges. Több-kevesebb szénhidrát, mint tudjuk, minden élelmi anyagban van. Fontos az is, hogy a napi szénhidrátbevitelt elosztva négyszer-ötször egyen, hogy a hasnyálmirigy megmaradt inzulintermelése vagy az azt helyettesítő gyógyszeres, valamint inzulinkezelés elbírjon a mennyiséggel.

Egy étel minél jobban feldolgozott, annál több szénhidrátot tartalmaz, így például nem mindegy, hogy a krumplit hasábburgonyaként vagy püréként fogyasztjuk el. De az sem, hogy az adott étel milyen gyorsan és sebességgel emeli meg a vércukorszintet. Ezt hívják glykémiás indexnek, melynek figyelmen kívül hagyása súlyos problémákhoz vezethet. A tavasz és a nyár mindazonáltal azért érdekesebb a cukorbetegek számára, mert ilyenkor érnek a gyümölcsök.

– Milyen gyümölcsöket fogyaszthatnak?
– A szőlő, az őszi és sárgabarack, a körte és a szilva nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, így irdatlanul felemelik a vércukorszintet. Ezeket csak módjával lehet fogyasztani, csak köztes étkezésként, vagy a főétkezésnél más szénhidrát helyett. Az inzulinos betegek plusz inzulin adásával rásegíthetnek, a gyógyszeresek azonban nem engedhetnek meg maguknak gyakori „bűnözést”. Ugyanakkor epret, görögdinnyét nyugodtabban lehet fogyasztani. De számít a mennyiség, ami igaz a cseresznyére és a meggyre is.

– Mi a helyzet a kólával és az üdítőitalokkal?
– A nyári nagy melegben a legcélszerűbb és legegészségesebb a jó minőségű csapvíz, a mentes vagy szénsavas ásványvíz fogyasztása. Ez a „szabály” mindenkire egyformán vonatkozik, nemcsak a cukorbetegekre. A lehető legrosszabb az alkoholos italok fogyasztása. A sörnek ráadásul nagy a szénhidráttartalma, ami egyáltalán nem kedvez a diétának. A bor nem oltja a szomjat, de hosszúlépésként (kis bor, nagy szóda) igen, mert egyaránt gyenge az alkohol- és szénhidráttartalma. Persze csak mértékkel, az autóvezetőknek pedig egy pohárral sem. 

– Diabetikus (mesterséges édesítőszereket tartalmazó) italok tömkelege kapható, amit egészséges emberek is fogyasztanak. Igyuk, ne igyuk?
– Mivel édesek, egyáltalán nem oltják a szomjat. Másik kérdés velük szemben a mesterséges édesítőszerek kapcsán merül fel. A világban évek óta folyamatosan vitatéma az aszpartám, ami egyes vélemények szerint rákot okozhat. Az amerikai élelmiszer-hatóság nem tiltja ezt az adalékanyagot, amit rosszul magyaráznak azzal, hogy üzleti érdekeket sértene.

De tapasztalatuk már, hogy Amerikában sok gyógyszert betiltottak, egyszerűen azért, mert az amerikai nép érdekét minden üzleti előny fölé helyezik. Véleményem szerint, ezekből az italokból nem lehet annyit meginni, hogy a benne lévő aszpartám vagy egyéb adalékanyag toxikus méreteket öltsön az emberi szervezetben. Ehhez hektoliterszám kellene inni belőlük, ami viszont lehetetlen.

– Már minden ételben van valamilyen adalékanyag. Nem adódnak össze ezek a mennyiségek?
– Ezek az anyagok nem halmozódnak fel a szervezetben, mint az ólom. Mivel vízzel elegyednek, kiürülnek úgy, mint a vízben oldódó vitaminok. Mindazonáltal a magyar és uniós élelmiszer-ellenőrző hatóságok is tudják a dolgukat, persze előfordulnak visszaélések, mint azt a híradásokból halljuk. Mi, diabetológus szakorvosok soha nem ajánlottuk, hogy egy cukorbeteg vagy bárki literszámra igyon kóla light-ot. Jómagam is a természetes étkezés híve vagyok, és ezt ajánlom mindenkinek.

 

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK