2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Pezsdítő aktok

2015. november 30. hétfő, 16:20
Címkék:

Fürdőző aktok, víz alatti lebegések; nyugodt, békés, idilli világ. Cs"úsztatások címmel nyílt tárlata Tánczos György festőművésznek a Keresztury VMK Gönczi Galériájában. Az Ady-iskola művésztanárának válogatás kiállítását Pinczehelyi Sándor Munkácsy-díjas festőművész, az alkotó egykori mestere nyitotta meg.

tanczi 1

Tánczos György "vizivilága”

A Pécsi Egyetem Művészeti Karának elvégzése után Tánczos György érdeklődése leginkább a régi fotográfiák felé fordult: nagyméretű, fotórealisztikus festményeket készített, melyek nosztalgikus, idilli hangulatokat és történéseket elevenítettek fel. Pinczehelyi szerint a mostani tárlaton jól látható, hogy az alkotó figyelmét más köti le az elmúlt években. A fókuszba a női test került. A Gönczi Galéria kiállítóterének első felében ókori és reneszánsz elemeket fedezhetünk a fel a képeken, hiszen a női test finom vonalait itt még leplek, sejtelmes kelmék takarják. A tárlat második részében azonban lehull a lepel: és a mezítelen alakok a vízbe csusszannak. Átadják magukat a mozgásnak; de ezek nyugodt, békés, lebegéshez hasonlító mozdulatok.

tanczi 2

A testeket itt főleg a víz alatt látjuk, a víz feletti részletek válnak elmosódottá, töredékessé. Érzékeltetve, de mégsem túlzott kontrasztba állítva a víz alatti és víz feletti világ közti különbséget. Inkább mintha csak úgy át lehetne folyni egyik létből a másikba.

A kiállítást megnyitó festőművész szerint Tánczos György képeivel "jól belecsap a hazai prűd gondolkodásba", kendőzetlen, ám érzéki finomsággal megfestett színes alakjai mindenkit felpezsdítenek. A férfiak pedig talán még érzékenyebbek erre a témára. Pinczehelyi utalt arra is, hogy a híres – már Zalaegerszegen is bemutatkozó – Völgyi-Skonda Kortárs Gyűjtemény anyaga között nagyon sok olyan festmény van, ami a fürdőéletet, fürdőkultúrát állítja fókuszba. Szerinte Tánczos György alkotásainak is ebben a gyűjteményben lenne a helye.

tanczi 3

A kiállítás december 17-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK