2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Ha megszólal az agyag

2016. március 07. hétfő, 13:22
Címkék:

A természet erőinek látomásaiból áll össze Benkő Ilona Munkácsy-díjas keramikusművész Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben nyílt tárlata. A teremtett világ bűvöletében című kiállítás érdekessége, hogy több mint félszáz azonos méretű, és jórészt kék színű képből tevődik össze.

benko-ilona 1

Kékség és teremtett világ a zsinagógában

Képből igen, hiszen ahogy a tárlatot megnyitó Németh János Kossuth-díjas keramikusművész fogalmazott: tulajdonképpen festményeket látunk, egy keramikus festő alkotásait. A kerámiaművészet olyan, mint egy kórus, sok dologból tevődik össze. Ennek egyik "szólama" amit Benkő Ilona képvisel. Alkotómunkája során megszólal az agyag, s kifejezi a teremtett világról, a természet csodáiról vallott gondolatainkat. Domborműveknek is felfoghatók ezek a képek, mert kilépnek a térbe, ám mégis finoman, "rajzosan" készültek. Plasztikájuk van, amit a csodás színek csak tovább erősítenek.

benko-ilona 2

Benkő Ilonának sok arca van, nemcsak kerámia festményeket, hanem szobrokat, vázákat is készít. Ízelítőül a zsinagógában is látható ezekből a művekből.

Németh János szerint az alkotó magas szinten, lelkével hozza létre plasztikus cserepeit, melyekkel a tűz és az agyag hangján szólítja meg a mi lelkünket is.

A tárlat március 25-ig látogatható.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK