2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Évfordulós testvérvárosi kapcsolatok

2015. június 18. csütörtök, 14:42
Címkék:

Jubileumi tárlata nyílt a Zalaegerszeg-Marl és a Zalaegerszeg-Klagenfurt közötti testvérvárosi kapcsolatoknak az Egerszeg Fesztivál keretében, a Városi Hangverseny –és Kiállítóteremben.

marl 1

Fotó-és képzőművészeti tárlat nyílt

A zalai megyeszékhely a németországi Marlal tizenöt, míg az osztrák Klagenfurttal huszonöt évvel ezelőtt alakított ki hivatalos kapcsolatot. A zsinagógában képző- és fotóművészeti tárlat, valamint múltidéző dokumentumok emlékeznek meg a jubileumi eseményről.

A két külföldi város delegációját, és a kiállító alkotókat Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte, aki felelevenítette az elmúlt évtizedek főbb eseményit. Mint mondta Marlal és Klagenfurttal a kultúra, a gazdaság és a sport terén is szoros kapcsolatok épültek ki az elmúlt időszak alatt. A városok küldöttségei többször vendégeskedtek már egymásnál, és több úgynevezett csereprogramra is sor került.

marl 2

A mostani tárlaton a Marlal kötött testvérvárosi kapcsolat 15. évfordulójára egy képzőművészeti kiállítás készült. Manfred Vorholt (marli festőművész) tizennégy akvarell képet hozott, melyek egy része zalaegerszegi, másik része pedig marli épületeket örökít meg. Szintén az évfordulóhoz kötődik a zsinagóga földszintjén látható, régi újságcikkekből és dokumentumokból álló tabló is.

A Klagenfurttal való 25 éves szerződéskötés alkalmából pedig Seres Péter és Pezzetta Umberto fotográfiáiból nyílt tárlat. A képek az osztrák várost mutatják be a két alkotó saját szemszögéből. A kiállított képek nem előzmény nélküliek, hiszen 2013-ban Ausztriában már nyílt egy fotóművészeti tárlat, ahol a két zalaegerszegi fotográfus mellett két klagenfurti művész is bemutatta, hogy milyen képeket készített egy csereprogram részeként a másik fél városáról.

A jubileumi tárlaton köszöntötte a jelenlévőket Thomas Hüwe, a Marl-Zalaegerszeg Testvérvárosi Egyesület elnöke, valamint Klaus Khal, a marli idősügyi tanács elnöke is. Utóbbi örömmel értesült arról, hogy Zalaegerszegen is nagy létszámmal működik a nyugdíjas szervezet, így ajándékkal lepte meg a helyi tanács vezetőit.

marl 3

A tárlatnyitón Klagenfurt alpolgármestere, Jürgen Pfeiler is felelevenítette az elmúlt huszonöt év legszebb pillanatait, hozzátéve: a kapcsolatfelvétel valójában már 30 évvel ezelőtt megtörtént. Zalaegerszeget és Klagenfurtot egy Erdélybe induló segélyszállítmány hozta össze még 1989-ben. Városunk a vámügyintézésben nyújtott nagy segítséget az osztrákoknak. Az alpolgármester méltatta a két fotográfus alkotásait is. Mint fogalmazott: örül, hogy ilyen gyönyörű módon sikerült megörökíteniük az osztrák várost.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK