2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Hová tűnt Ho Si Minh?

2015. március 24. kedd, 20:21
Címkék:

Elvitték a Platán sor és a Landorhegyi út sarkán álló vietnámi emlékmű Ho Si Minh-t ábrázoló szobrát. Átmenetileg. Velkey Péter a humánigazgatási osztály vezetője érdeklődésünkre elmondta: a szobrot a Vietnámi Nagykövetség vitte el némi tisztításra és javításra, és ezzel együtt felújításra kerül az emlékmű térköve is. Ott jártunkkor éppen ezen dolgoztak a szakemberek. A költségeket a nagykövetség állja.

hosi 1

Megtisztítják a vietnámi politikus szobrát

Ho Si Minh tiszteletére készült emlékmű először 1971-ben került ki a kis térre, ekkor azonban még csak egy betonból készült hasáb volt, amin a Vietnámi Demokratikus Köztársaság elnökének, a vietnámi Kommunista Párt alapítójának neve állt. Ezt az egyszerű tömböt váltotta fel néhány évvel később a mai emlékmű, mely a politikus szobrából, és egy mögötte látható, vietnámi tömeget ábrázoló domborműből áll. A felállítást az indokolta, hogy a vietnámi háború nagy szerepet kapott a magyar politikai életben is.

hosi 2

A rendszerváltozást követően többször szóba került az emlékmű lebontása, voltak akik azt javasolták, hogy forradalmár- politikus szobra kerüljön a budapesti Memento szoborparkba (ellenfelei szerint ugyanis több millió ember haláláért felelős, hiszen utasítást adott Dél-Vietnám lerohanására), de végül a helyén maradt. Néhány hét múlva pedig immár megtisztulva ismét visszakerül a térre.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK