2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Új autók és mentőállomások

2012. január 31. kedd, 17:55
Címkék:

Keszthelyen, Zalaszentgróton, Nagykanizsán, Pacsán és Lentiben is megújulhatnak a mentőállomások az Országos Mentőszolgálat tervei szerint. A pályázati projekt két új mentőállomás létesítését is tartalmazza Zalalövőn és Söjtörön. Zalaegerszegen is újat építenének, a tervek elkészültek, a beruházás megvalósítására egyelőre nincs pályázati lehetőség. Jó hír azonban, hogy idén új mentőautók érkeznek a megyébe, az új eset-rohamkocsik közül az elsőt a zalaegerszegi mentőállomás kapja meg a közeljövőben.

 

 

mentoautok

 

Jelentős mentőfejlesztés valósulhat meg Zalában

– Az Országos Mentőszolgálat 900 autójából 743 az, amely folyamatosan dolgozik, a többi tartalék illetve elöregedett jármű, de az üzemben lévők átlagéletkora is magasnak tekinthető. Ezért kiemelendő azon egészségügyi minisztériumi valamint uniós támogatási források, melyek mintegy 330 elöregedett mentőautó cseréjét teszik lehetővé országszerte 2012 végéig. A csereprogram azért is nagy jelentőségű, mert a mentőszolgálat 2008-tól 2010-ig egyetlen új mentőautót sem kapott – nyilatkozta lapunknak Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét a zalai mentőállomások infrastrukturális fejlesztéséről kérdeztük.

 

gyorfi pal


– Zalában is hasonló a helyzet, ahol 24 szervezett gépkocsi üzemel folyamatosan. A működőképes járművek több mint negyven százaléka már elmúlt tíz éves, a cseréjük ezért is, több mint indokolt. A szaktárca támogatásából közelmúltban megvásárolt 37 eset-rohamkocsi közül az elsőt Zalában a zalaegerszegi mentőállomás kapja. De jut ebből a már citromsárga színű, Hivatás az életért szlogennel ellátott gépkocsikból egy-egy a keszthelyi, lenti és a nagykanizsai mentőállomásra is. 2012 első felében országosan 85-90 mentőautó cseréjét tervezzük, ebből Zalába is kerül várhatóan négy-öt. Az év végéig a zalai mentőautók felét szeretnénk újra cserélni.

– A mentőállomások megújítását milyen forrásból tervezik?

– A TIOP 2.2.1 pályázat keretében egy tervezési kiírás készült kifejezetten az Országos Mentőszolgálat részére; ebben a konstrukcióban négy alprogramot határoztak meg. Így ezen kiemelt uniós projekt révén lehetőség nyílik az országban 200 új mentőautó beszerzésére, az úgynevezett fehérfoltokat eltüntetve 22 új mentőállomás építésére, a legrosszabb állapotú 60 mentőállomás felújítására valamint műszerek cseréjére. Ez a fejlesztési program Zala szempontjából is kedvező, mert Zalalövőn és Söjtörön új mentőállomások építése kezdődhet meg várhatóan az idén, továbbá megújulhatnak a korszerűtlen mentőállomások Keszthelyen, Zalaszentgróton, Nagykanizsán, Pacsán és Lentiben.

A zalaegerszegi állomás rekonstrukciója azonban nem része a projektnek, miután a régi elavult épület helyett újat szeretnénk építeni. Az említett fejlesztési program az új építést csak ott engedi meg, ahol eddig nem volt mentőállomás. Szeretnének megfelelni ugyanis annak az uniós irányelvnek, bár ez csak ajánlás, hogy a mentő 15 percen belül mindenhová odaérjen. Ezért épülhet mentőállomás Zalalövőn és Söjtörön. A zalaegerszegi mentőállomás új épületének tervei elkészültek, megvalósításához azonban más pályázati forrást kell keresnünk.

 

beledi

 

– 1956-ban épült mentőállomást mindössze húsz főre tervezték, ezért csak szűkösen fér el a hatvanfős személyzetünk. Az eltelt évtizedekben semmilyen jelentős felújítás nem történt az épületen, amely nemcsak hogy korszerűtlen, de nélkülözi a komfortmegoldásokat is – mondja el érdeklődésünkre Beledi István, Zala megyei vezető mentőtiszt. – Ezen a helyzeten a Zalai Mentésügyi valamint a Zalaegerszeg Mentőállomásért Alapítvány közreműködésével igyekszünk javítani.

A közelmúltban kisfestettük az irodákat, melyben segítséget nyújtott az Országos Mentőszolgálat és a Zalavíz Zrt. Az alapítványok számlájára érkezett pénzből úgynevezett jóléti eszközöket (televíziót, kenyérpirítót, mikrohullámsütőt) vásároltunk, valamint egy cég a keszthelyi mentőállomás esetkocsiját felszerelte téli gumival. Jó egy évvel ezelőtt a zalaegerszegi önkormányzattól is kaptunk támogatást, melyből a helyi mentőautókat láttuk el téli gumival. A Zalaegerszeg Mentőállomásért Alapítvány segítségével tudjuk támogatni a munkatársak továbbképzését és közösségi programjait. Egyébiránt az alapítvány, miután 2009-ben hoztuk létre, ettől az évtől egyszázalékos adófelajánlásokat is fogadhat.

 

mentoallomas

 

A régi épület igencsak elavult, ezért új mentőállomást építenének Zalaegerszegen

A Zala megyei mentőszolgálat 2011-el is mozgalmas évet zárt. Huszonhét ezer mentőfeladatot látott el, vagyis ennyiszer vonultak ki a mentőautók. Ebből úgynevezett azonnalos feladat több mint 19 ezer volt. A rendelkezésre álló 24 mentőautó 880 289 ezer kilométert tett meg, ami szintén a jelentős igénybevételt mutatja. A mentőautók folyamatos cseréje a betegek, a személyzet és a sürgősségi betegellátás sikeressége szempontjából is rendkívül indokolt.

– Ha megvalósul az Országos Mentőszolgálat pályázati projektje, Zalában jelentős mértékben javul a mentés színvonala – reagált a Győrfi Pál szóvivő által elmondottakra Beledi István, aki bízik abban, hogy a zalaegerszegi mentőállomás tekintetében nem kell megvárni a 2016-ot, mert arra már hatvanéves lesz épület.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK