2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nyáron a gyerekek tovább híznak

2012. július 02. hétfő, 09:39
Címkék:

A nyári szünidővel kiváló alkalom nyílik arra, hogy a szülők megreformálják gyermekeik és a család táplálkozását, életmódját. Bár ekkor rengeteg zöldség, gyümölcs áll rendelkezésre és a szabad levegőn végzett sportnak sincs akadálya, mégis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szünidő alatt a gyerekek csak tovább híznak. Sokan tévhitek alapján alakítják gyermekeik étrendjét, ami helytelen zsírfogyasztás révén nem megfelelő minőségű táplálkozáshoz, sőt hiányállapothoz vezet. A táplálkozásból eredő problémák egyre gyakoribbak a gyermekek körében is.

hamburgeres

Táplálkozási tippek a szünidőre


Európában például mintegy 22 millió gyermek elhízott és ez a szám évről évre közel 400 ezer fővel növekszik. A magyar gyerekek 40 százaléka is kövérebb a kelleténél. Az elhízás és az egyéb táplálkozási problémák hátterében a túlzott só és cukorfogyasztás, a helytelen zsírfogyasztás, valamint a mozgásszegény életmód áll.

A szülők tévesen úgy gondolják, hogy a gyermek elhízásának a legfőbb oka a túlzott zsírfogyasztás. Holott az emberi szervezetnek, és különösen a kicsiknek szüksége van zsírokra, csak nem mindegy milyenre. A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlenek különösen fontosak, mert ezeket a szervezet nem tudja előállítani. Például az esszenciális zsírsavak (omega 3, omega6) jelentős szerepet játszanak a látás, és az idegrendszer fejlődésében, a sejtfalak rugalmasságának fenntartásában, elengedhetetlen a gyerekek megfelelő növekedéséhez. A telített zsírsavakat viszont csökkenteni kell! A gyermekek étrendjéből ki kell szorítani a különféle chipseket, kész süteményeket, kekszeket, amelyek hidrogénezett növényi olajat, túl sok cukrot, sót tartalmaznak. Ma már jó minőségű margarinok természetes növényi zsírokból készülnek, így nincs bennük hidrogénezett növényi olaj.

fagyis-gyerek

Jóból is megárt a sok! Ne hagyjuk, hogy túl sok édességet egyenek a gyerekek.

A készen kapható cukros és sós édességek helyett például szendvics ajánlható reggelire, tízóraira, uzsonnára. A teljes kiőrlésű gabonából készült péksütemény margarinnal megkenve, zöldséggel és sovány felvágottal kiváló választás. Tehát sovány húsok, halak, natúr gyümölcslék (nem cukros üdítők!) ásványvíz, sok zöldség, csökkentett zsírtartalmú tej kerüljön a gyermek elé az asztalra.

A napi testmozgás elengedhetetlen. A szülő figyeljen oda, hogy gyermeke ne a televízió és a számítógép előtt töltse a nyarat, mert ez egészségtelen. Legyen a szabad levegőn és mozogjon sokat a nyári szünidő alatt. Így válik majd egészséges felnőtté.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK