2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Nagykanizsa sokakat megszólít

2015. december 19. szombat, 15:22
Címkék:

Ünnepi díszben várja a városlakókat Nagykanizsa impozáns főtere, az Erzsébet tér, melynek leglátványosabb ékessége a szökőkút mellett elhelyezett hatalmas adventi koszorú. Nagykanizsán a jól végzett munka örömével teljesedhet ki a karácsonyi várakozás, hiszen befejezéséhez közeledik a város-rehabilitációs projekt második üteme, a jövő pedig további beruházásokat ígér.

kanizsa advent

Modern városépítéssel és népszerű fesztiváljaival

– Augusztusban adtuk át a munkaterületet a kivitelezőnek. A második ütemben a Fő utca teljes rekonstrukcióját valósítjuk meg, ami közművek (víz-, szennyvíz- és az elektromos vezetékek) teljes cseréjét érintette, illetve érinti – kezdte évértékelését Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere. – A sétaút kiszélesítésével kerékpárutat létesítettünk mindkét oldalon, továbbá az itt működő vendéglátóegységek nagyobb teraszt kaptak. A projekt részeként uniós normáknak megfelelő játszóteret alakítottunk ki az Eötvös téren, amit a közelmúltban adtunk át. Azonnal közkedveltté vált, népszerűségét azoknak a fitneszeszközöknek is köszönheti, melyeket a gyermekekkel érkező szülők használhatnak.

A kormányhivatal beruházásában felújított járási hivatal előtti tér rekonstrukciója is befejeződött. Mint minden megújulás, az öröm mellett kellemetlenséggel is jár. A munkálatok kisebb része áthúzódik jövőre, ami azonban semmit nem von le a végeredményből. A projektnek köszönhetően megújul a belváros, rendezvényeinknek helyet adó Erzsébet térrel és a Fő utcával, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

denes sandor– Milyen fejlesztéseket kívánnak megvalósítani a TOP-programban?

– Nagykanizsa számára 7,94 milliárd forint áll rendelkezésre, mint megyei jogú városnak a TOP-programban. Egyik legfontosabb fejlesztési szándékunk egy új ipari park létesítése, amely eleme a Modern Városok Programnak is. Tervezzük intézményeink energiahatékonysági korszerűsítését, többek között a Batthyány-gimnázium energetikai rekonstrukcióját. Az egészségügyi alapellátást fejlesztve szeretnénk felújítani több háziorvosi rendelőt, a zöld város programban pedig tereinket.

Így a Széchenyi, az Eötvös és a Deák teret, valamint az Ady utcát utcát (a Fő út és a Zrínyi utca közötti részt), ahol sétálóutcát hoznánk létre. Az Eötvös téren egy többgenerációs családi park létesítése a végső cél, hogy minden korosztály megtalálja szabadideje hasznos eltöltésének lehetőségeit. Az egészség megőrzéséhez kapcsolódóan szeretném megemlíteni, hogy a palini és a miklósfai peremkerületi iskolában egy-egy műfüves pálya épült, továbbá Kanizsán négy ovifoci-pálya, melyek gyermekeink sportolását szolgálják.

– A Modern Városok Program milyen további lehetőségeket kínál?

– A kormánnyal való megállapodás a még hiányzó infrastruktúrák létrehozását teszi lehetővé számunkra. A már említett új ipari park 500 hektáron létesülne két ütemben. A déli elkerülő út az első ütemben a 61-es elkerülő körforgalmától a Csengery úton át a Bajcsay útig épül meg, mentesítve a belvárost a teherforgalomtól. Újként létesülhet egy sport- és rendezvénycsarnok, ami háromezer ember befogadására lesz alkalmas. A sétakertben uszodánk szomszédságában épül meg az új, korszerű fedett uszoda, ami elsősorban a versenysportot szolgálja, de a kajak-kenusok is tudnak majd ott edzeni.

Az Alsó-templom mellett lévő ferences kolostor rekonstrukcióját szintén tartalmazza a megállapodás. Most készül az előzetes megvalósíthatósági tanulmány a statikai vizsgálattal, illetve bírjuk a rend szóbeli ígéretét, hogy átadnák működtetésre a kolostort. Az Erzsébet tér észak-keleti sarkában álló régi nyomdaépület és környéke pedig konferencia- és továbbképző központként újulhat meg. A Mura-programban a turizmust lendítenénk fel a folyó mentén található településekkel együtt. Kormányzati támogatással kerékpárút-hálózat épül. Cél a falvakban előállított kézműves termékek árusítása is, Kanizsán például a ferences kolostorban, ahol manufakturális sörfőzdét is kialakítanánk. A rend helyi történetét pedig egy állandó kiállítás mutatná be.

A Mura-program Cseresnyés Péter államtitkár úr kezdeményezésére indult el, azon elv alapján, hogy Nagykanizsának térségben kell gondolkodnia. Ez a megye településeivel való együttműködést is jelenti, mert csak együtt lehetünk eredményesek itt Zalában.

– Az együttgondolkodásra jó példa a közelmúltban megkötött megállapodás a zalai duális mérnök- és informatikai képzés megerősítéséért.

– A megállapodás Nagykanizsa és Zalaegerszeg, a Pannon Egyetem, valamint a képzésben közreműködő vállalatok között jött létre. Az együttműködés ugyan a felsőoktatásról szól, de a középiskolásokat kell megszólítani, hogy helyben tanuljanak tovább, mert így "kaphatunk" felsőfokú műszaki végzettségű szakembereket a megyében. A gazdaság igényeinek megfelelő szakképzettségű munkaerő megléte nagyon fontos. A középiskolásokat már támogatjuk szakképzési ösztöndíjjal a hiányszakmákban, de gondolkodunk a kampusszal együtt felsőoktatási ösztöndíj bevezetésében a normál képzés hallgatói számára.

kanizsa advent1

– Nagykanizsa a fesztiválok városa...

– Úgy vélem, bátran illethetjük magunkat ezzel a címmel, hiszen az elmúlt években fesztiválok egész sorát alakítottuk ki. Minden év elején a répafesztivállal kezdünk, ezt követi a fánkfesztivál, a sör- és fúvószene-fesztivál, a bor- és dödöllefesztivál, majd zárásként a tortafesztivál. A közelmúltban megrendezett programon szemet gyönyörködtető sütemények, mesevilágot idéző, élethű torták (köztük egy majdnem két és fél méteres nagyságú krokodiltorta) várták az érdeklődőket.

Az Erzsébet teret már ünnepi hangulatba öltözettük, állatsimogatóval, betlehemmel, az adventi hétvégéken programokkal várjuk a családokat, és létesítettünk egy műkorcsolyapályát a tavalyi nagy sikerre való tekintettel. Az ünnephez hozzátartoznak a külsőségek, de legfontosabb az, hogy belülről készítsük fel lelkünket – hangsúlyozta Dénes Sándor polgármester.

(Az interjú a Zalai Napló december 8-i számában jelent meg.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK