2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Menedék és segítségnyújtás

2015. december 17. csütörtök, 11:59
Címkék:

Minden ilyen otthon egyben "menedék, segítségnyújtás" is – hangsúlyozta Czibere Károly a volt Pais-iskolában kialakított Miasszonyunk Idősek Otthona átadásán, Zalaegerszegen. A leromlott állagú épület földszintjét több mint 200 millió forintból újították fel, az 1993-ban létesített intézmény így költözhetett át az egykori zárda épületéből.

idosotthon szalag

Átadták a Miasszonyunk Idősek Otthonát

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kifejtette, az idős ember nemcsak rászorulót jelent, hanem olyan erőforrást is, akire a társadalom támaszkodhat. Az időskorúak biztonságát garantálni kell, jövedelmük biztonságát a nyugdíjrendszerrel, biztonságukat pedig a szociális szolgáltatások segítségével, hiszen nem engedhető meg, hogy valakinek ne legyen otthona. Az egyház mintaértékű szolgálatot teljesít az ellátásban, kifejezve az idős emberek iránti megbecsülést és köszönetet, emelte ki.

idosotthon czibere

Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a volt iskola visszakaphatja oktatási funkcióját azáltal, hogy a benne kialakított idősotthon a duális képzés részévé válhat. S ebben az egyháznak, mint fenntartónak szerepe lesz, ugyanis a hat, duális képzésre alkalmas oktatási forma egyike a szociális terület. Ezekben az intézményekben a leendő szociális szakemberek már egyetemi éveik alatt gyakorlatot szerezhetnek.

idosotthon palkovich

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend 1993-ban hozta létre Zalaegerszegen a Miasszonyunk Idősek Otthonát, amely a Mindszenty Általános Iskola és Gimnázium (az egykori zárda) épületében működött. Mivel a rend fő feladata az oktatás, így két éve arról született döntés, hogy 2015 végéig az otthonnak új helyet kell keresni. Az önkormányzat Makovecz Tamás önkormányzati képviselő javaslatára a 2007-ben bezárt Pais Dezső Általános Iskola épületét javasolta, amit 200 millió forintos beruházással alakítottak át.

A korábbi fenntartó nevében Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend magyarországi képviselője elmondta, 22 év után adták át az idősotthon fenntartását a Kolping szervezetnek, de a rend nem hagyja el az országot. Oktató munkáját tovább folytatja a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában is.

Juhász Imre az új fenntartó, a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet igazgatója elmondta, hogy az elmúlt hetekben Lentiben, Letenyén, Türjén és Zalaszentgróton bővített, felújított épületeket vehettek birtokba az idős lakók, s most zalai intézményi hálózatuk a zalaegerszegi otthonnal bővült.

idosotthon koszoru

Az ünnepségen Vigh László országgyűlési képviselő és Makovecz Tamás önkormányzati képviselő, a Pais-iskola utolsó igazgatója is köszönetet mondott a beruházásáért. Az új intézményt dr. Veres András megyés püspök áldotta meg. A szalagátvágás előtt dr. Kustosné Simonffy Zsuzsanna, az iskola első igazgatója megkoszorúzta a főbejárat mellé helyezett emléktáblát.

Dr. Marx Gyuláné, a Miasszonyunk Idősek Otthona igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a Pais-iskola emlékét ápolni szeretnék, ezért is helyeztek el egy tablót az iskoláról a bejáratnál. Az új intézmény az eddigi 34 fő helyett immár 52 főt fogad, miután a türjei otthonból is költöztek ide lakók. Az otthont tovább kívánják bővíteni férőhelyekkel, többi között hospice szolgálattal, biztosítva az idősellátás valamennyi formáját.

idosotthon aldas

Az új otthont példás összefogásból alakították ki, a költségek nagyobb részét Zalaegerszeg önkormányzata biztosította, a Notre Dame rend 60 millió forintot tett hozzá, míg az idősotthon alapítványa 25 millió forintot, amit a német püspökségi kar pályázatán nyert el. Emellett több milliót tesz ki az az érték, amit adományban, önkéntes munkában kaptak, hogy az idősotthon megkezdhesse működését új helyén.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK