2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Letenye: lendületben a város

2015. december 14. hétfő, 05:40
Címkék:

Az egészségház ünnepélyes átadásával zárultak az ez évi beruházások Letenyén. A Mura városában már javában az ünnepekre készülnek, a ráhangolódás jegyében szervezték meg az adventi nyitókoncertet, aznap és a következő hétvégén az adventi vásárt. Hogyan telt el a 2015-ös esztendő, Farkas Szilárd polgármestertől érdeklődtünk.

letenye eghaz avat

 Beruházásokkal teli esztendőtől búcsúznak

– Idén közel másfél milliárdos költségvetéssel gazdálkodhatunk. Pozitív változásnak érzékelhettük az adózási morál javulását is, mind a vállalkozók, mind a magánszemélyek igyekeztek időben teljesíteni iparűzési és idegenforgalmi adóik befizetését. Az ez évre tervezett fejlesztéseket javarészt sikerült megvalósítanunk. A sort művészetoktatási intézményünkkel kezdeném, melynek fenntartója a KLIK, de működtetését önkormányzatunk biztosítja. Önerőből karbantartás jellegű munkákat végeztünk, ami a mosdók felújítását, nyílászárók cseréjét valamint a főépület homlokzatának rendbetételét jelentette. Az iskola kerítése megújult felajánlásból. Az óvodában és az általános iskolában energiaracionalizálást hajtottunk végre egy KEOP-os pályázati projektben. A kivitelezés homlokzati hőszigetelést, fűtésrekonstrukciót valamint hőszivattyú-berendezés beépítését foglalta magában. Önerőből egy kisebb tornaszobát is kialakítottunk az általános iskolában.

A Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár tánctermének és klubhelyiségeinek szigetelését, festését, parkettázását szintén önerőből valósítjuk meg. A munkálatokkal az év végére készülünk el. A Szapáry–Andrássy kastély teljes körű rekonstrukciójára mindazon-által nagy szükség lenne. A közel 600 millió forintos beruházás a TOP-programba nem fér bele, ezért a KEOP-programban próbálunk rá majd forrást teremteni.

– Idén az egészségház rekonstrukcióján is dolgoztak.

– A kivitelezést még tavaly kezdtük el, és idén fejeztük be. A jelentősen megszépült épületet december 4-én adtuk át. Háziorvosok, gyermekorvos, két fogorvos, valamint a védőnői szolgálat kapott benne helyet, illetve viszszaköltöztek a járóbeteg-szakrendelések, melyeket a Kanizsai Dorottya Kórház lát el. A korszerű diagnosztikát négydimenziós ultrahangkészülék is segíti. Az önkormányzat 45 millió forint saját erőt tett hozzá, így a pályázati támogatással együtt több, mint 270 millióba került a beruházás. Az üresen álló gyermekorvosi rendelő épületében bölcsődét tervezünk kialakítani az elkövetkező években. Járási székhelyként ezt az ellátást is biztosítani szeretnénk a térségben.

Elkészült a Boldog Buzád kilátótorony is, amit tavasszal adunk át. A szomszédságában működik a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesületének boronapincéje. Mivel mindkét létesítmény Zajk közigazgatási területén található, a településsel közösen gondolkodunk turisztikai attrakciók létrehozásában. Az Öreghegyi út aszfaltozását december közepére fejezzük be, de tervezzük a zajki- és a béci-hegyi út helyreállítását is. Az önerős rekonstrukciót turisztikai szempontok is indokolják, hogy könnyen megközelíthetővé váljon a kilátótorony és a boronapince.

letenye gyerekek

– Hol tart a tavalyi árvízkárok helyreállítása?

– Vis maior pályázat keretében a közelmúltban helyükre kerültek az új faszerkezetű csúszásmentes hidak a Béci-patakon a Béke utcában. Még az idén átadjuk, hogy járhatóak legyenek a gyalogos forgalom számára. Az árvízveszély csökkentése érdekében már egyeztettünk a nyugat-dunántúli vízüggyel a patak medrének kikotrásáról, kitisztításáról.

– Milyen fejlesztéseket terveznek jövőre?

– Letenye jövőbeni fejlődésének legfontosabb záloga a TOP-program, melyben mintegy 1,1 milliárd forint felhasználása áll rendelkezésre 2020-ig. Az elképzelések több területet érintve most formálódnak, így a pályázatok első körében szociális város-rehabilitációban, zöld város kialakításában, ipari parkok fejlesztésében, agrár-logisztikában, valamint barnamezős beruházások megvalósításában gondolkodunk. A fejlesztési lehetőségek közül nem hagyhatjuk figyelmen kívül a Mura-programot sem, amely a térség turizmus- és gazdaságfejlesztési elképzeléseit is taglalni fogja a jövőre nézve.

Idén a költségvetésben elkülönített pénzekből valósítottuk meg épületeink felújítását. Ezt jövőre is folytatni szeretnénk, többek között a könyvtár tetőszerkezetének rekonstrukciójával. Az általános iskolában a vizesblokkok, valamint az elektromos hálózat cseréjét szeretnénk elvégezni. Fontos változás életünkben, hogy január elsejével megkezdi működését a Letenyei Család- és Gyermekjóléti Központ, melynek létrehozásáról a közelmúltban döntött képviselő-testületünk. A központ szolgálat ellátási területéhez a közös önkormányzati hivatal települései, Murarátka, Zajk valamint Kistolmács tartoznak.

letenye advent

– Ünnepi díszbe öltöztették a főteret.

– A főtéren felállított karácsonyfával és adventi koszorúval, valamint a már lezajlott adventi koncerttel és vásárral próbáltunk, próbálunk ünnepi hangulatot teremteni lakosaink számára, nem kifelejtve a mig-ránshelyzet miatt itt állomásozó katonákat, rendőröket. Őket korábban is bevontuk rendezvényeinkbe, legutóbb a Hóvirág Óvoda által szervezett Márton-napi lámpásjáráson vettek részt. Sokan karácsonykor is kénytelenek itt maradni a városban, őket december 23-án családias hangulatú ünnepi műsorra várjuk. Jelenleg nyugalom van a határon, a katonákat átvezényelték máshova, de helyüket fenn kell tartani. Elköltözött a technikai ellátócsoport és a készenléti rendőrség is.

Mozgalmas évet hagyhatunk magunk mögött, a beruházások lebonyolítása mellett a legjobb tudásunk és lehetőségeink szerint igyekeztünk eleget tenni az állampolgári igényeknek. Jövőre is ebben a szellemben kívánjuk folytatni a munkát az itt élők megelégedésére – hangsúlyozta Farkas Szilárd.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK