2024.07.04., csütörtök - UlrikZalaegerszeg időjárása

Archivum

Határozott fellépésre van szükség

2015. június 18. csütörtök, 19:44
Címkék:

Az önkormányzat múlt héten elfogadott rendelete olyan közterületeken tartózkodókról szól, akik viselkedésükkel, magatartásukkal, esetleges egészségügyi problémáikkal veszélyeztetik a környezetet. Balaicz Zoltán polgármester érdeklődésünkre hangsúlyozta: nem azokról a hajléktalanokról van szó, akik a hajléktalan szállón próbálják újra felépíteni az életüket, dolgozni szeretnének és élni tudnak a kapott segítséggel. Nem velük van a baj, ők számíthatnak az önkormányzatra.

homeless

                                                                                          (Illusztráció)

Önkormányzati rendelet a közterületek védelmében

- Budapesten és több nagyobb városban is hoztak már az önkormányzatok hasonló rendeletet. Miről is van szó? Bizonyára a zalaegerszegiek is tapasztalják, hogy feltűnően sok olyan emberrel találkozunk, akik a közterületeket elfoglalják és viselkedésükkel méltatlan magatartást tanúsítanak. Ezt tapasztalva döntöttünk úgy, hogy megvizsgáljuk szakemberek segítségével ezt a helyzetet. Felvettem a kapcsolatot a rendőr-főkapitánysággal, a közterület-felügyelőséggel, a polgárőrséggel, a hajléktalan szálló vezetőjével, a vöröskereszt munkatársaival. Összegeztük a tapasztalatainkat – mondja a polgármester az előzményekről.

- Kiderült, ugyanarról a húsz, huszonöt emberről beszélünk, akik körbe- körbe járnak a városba, szinte arcról és névről tudják őket azonosítani a szociális munkások és azt is el tudják mondani, melyiküknek mi a baja. Szeretném hangsúlyozni, nem hajléktalan problémáról van szó, hanem társadalmi kérdésről. Kiderült, hogy egy részüknek van tartózkodási helye, lakása, háza vidéken. Ezeken az embereken a szociális rendszer már nem tud segíteni. Olyan szinten vannak, hogy sajnos a belátási képesség hiánya is jellemző rájuk. A hajléktalan szállón lenne hely, de ide már nem lehet őket bevinni, túllépett rajtuk az idő, többségük teljesen lecsúszott, alkoholproblémákkal, mentális és egyéb betegségekkel küzd. Függőség alakult ki náluk, egyre agresszívebbek. Betegségeik is ismertek: bőrbetegségek, tetvesség, hepatitis C fertőzöttség, TBC és HIV fertőzött is van közöttük. Nem lehet őket már meggyőzni semmiről. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy határozott lépésre van szükség. Nem tolerálható a viselkedésük a közterületeken, amikor játszótereket foglalnak el, fertőzik a homokozókat, melyekbe később kisgyerekek játszanak. Köztisztasági és közegészségügyi veszélynek teszik ki a zalaegerszegi polgárokat.

Balaicz Zoltán hozzátette: július elsejétől a leghatékonyabban és legszigorúbban lépnek fel a rendelet értelmében a mintegy 25 fős csoport ellen, állandó ellenőrzéssel. A kritikus helyektől – óvoda és iskolakörnyéke, játszóterek, kulturális értékek területe, sportlétesítmények területének védelme- ezeket az embereket távol kell tartani, folyamatosan kiszorítani őket a városból, ugyanis közegészségügyi veszélyt jelentenek.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK