2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Fontos a muravidéki kapcsolat

2016. február 21. vasárnap, 09:21
Címkék:

Az elmúlt héten kétnapos látogatásra Szlovéniába utazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Az első napon Dobronakon találkozott Horváth Ferenccel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnökével és a magyar nemzetiség képviselőivel. A megbeszélésen részt vett Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

kover delegacio net

Magyar és szlovén vezetőkkel találkozott Kövér László

A megbeszélésről dr. Pál Attila tájékoztatta lapunkat. Hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy sok figyelmet kapjanak a Rába-vidéki szlovén és muravidéki magyar közösségek.

Tárgyaltunk a Zalaegerszeg-Rédics-Lendva vasútvonal építéséről. Kiemeltük Muravidék, Zala és Vas megye jószomszédi kapcsolatát. Fontosnak tartjuk, hogy a megyei önkormányzat egymillió forinttal támogatja minden évben a muravidéki magyarság kulturális programjait. Számos határon átnyúló pályázatban vettünk részt, jelenleg három ilyen közös pályázatról tudok beszámolni.

Dr. Pál Attila elmondta még, szó esett azokról a problémákról is, melyek nehézséget okoznak az önkormányzatoknak, ugyanakkor kiemelte, a két ország szoros kapcsolatát, jó baráti viszonyát. Szeretnének tovább tárgyalni azokról a lehetőségekről, melyek még szorosabbá teszik a kapcsolatokat.

Kövér László Ljubljanában folytatta tárgyalásait, ahol találkozott a szlovén Nemzetgyűlés elnökével is. A házelnök sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy Szlovéniával a rendszerváltozás óta eltelt 25 évben kitűnően és töretlenül fejlődnek a kapcsolatok. A területünkön élő nemzeti kisebbségek kezelése, jogaik biztosítása terén is kiváló az együttműködés más országokhoz képet. "Mi értékként kezeljük a kisebbségeket"– fogalmazott Kövér László.

A fotón: Vigh László, Horváth Ferenc, Kövér László és dr. Pál Attila

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK