2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Érdemes Zalaegerszegen továbbtanulni!

2016. január 14. csütörtök, 16:55
Címkék:

Duális napot tartott a Pannon Egyetem zalaegerszegi műszaki képzésének népszerűsítése érdekében a Gasparich úti kampuszon. A rendezvényt közel 500, a régióból is érkezett fiatal érdeklődése kísérte. Az egyetem képzési kínálatának megismerése mellett gyárlátogatáson vehettek részt a duális partnercégeknél, ahová busszal szállították őket.

dualis nap1

Duális nap a Pannon Egyetem
zalaegerszegi műszaki képzésén

Vadvári Tibor, Zalaegerszeg alpolgármestere köszöntötte elsőként a fiatalokat. Elmondta, a zalaegerszegi műszaki képzést 2002-ben indították el a vállalatok mérnökigényeire reagálva, amit 2012-ben az országban elsőként alakították át duális típusúvá. Kiemelte, az önkormányzat a helyi felsőoktatási intézmények támogatására évente több mint százmillió forintot fordít. Ennek részeként ösztöndíjrendszert alakított ki. Példaként említette, hogy a zalaegerszegi mechatronikai képzés hallgatói automatikusan havi 15 ezer forint ösztöndíjat kapnak. Hangsúlyozta, Zalaegerszegen azért érdemes tanulni, mert a hallgatók piacképes tudáshoz és diplomához jutnak, mellyel könnyebben tudnak elhelyezkedni.

dualis nap2

Dr. Háry András, a Technológia Centrum vezetője, a duális képzésért felelős miniszteri biztos (2. kép) előadásában elmondta, a normál felsőoktatási tanterven felül 2500 óra vállalati gyakorlatot teljesítenek a duális képzésben részt vevő hallgatók a hét fél év során. Ezen idő alatt speciális szakmai ismereteket és munkatapasztalatot szereznek megismerve az adott cég termelési folyamatait. Mindez komoly erőfeszítést igényel a hallgatóktól, ami azonban megtérül, mert jövőbeni munkahelyüket alapozzák meg. Miután a vállalattal munkajellegű jogviszonyba kerülnek, havi 65 ezer forintba részesülnek a képzés ideje alatt.

Dr. Lukács Attila, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Képzési és Kutatási Központjának vezetője (3. kép) jelezte, a nyílt nap nem titkolt célja, hogy felkeltsék a fiatalok figyelmét a műszaki területek iránt. Hangsúlyozta, országos viszonylatban is magas színvonalú duális mechatronikai mérnökképzésben 19 partnervállalattal működnek együtt. Az önkormányzat által biztosított ösztöndíjrendszernek köszönhetően – elsősorban a jól tanulók – egy nagyon jövedelmező oktatásban részesülhetnek. Végzett hallgatóik sikeresen tudnak elhelyezkedni, a cégek elégedettek munkájukkal.

dualis nap3

A folytatásban a Pannon Egyetem Nagykanizsai Kampusza, a keszthelyi Georgikon Kar valamint a veszprémi Mérnöki Kar képzési lehetőségeit is megismerhették a jelenlévők dr. Birkner Zoltán kampuszigazgató, dr. Polga?r J. Péter dékán valamint dr. Szalai István dékán előadásából.

Scheffer Imre végzős középiskolás Szentgotthárdról érkezett a duális napra. Elmondta, mechatronikai technikusi szakon tanul, ezért is szeretné folytatni tanulmányait Zalaegerszegen.

Sok fiatal kíváncsiságát felkeltette a zalaegerszegi mechatronikai mérnökképzés standja. A szak jelenlegi hallgatói, köztük Horváth Bálint, igyekeztek válaszolni kérdéseikre. Érdeklődésünkre elmondta, azért jelentkezett a zalaegerszegi képzésre, mert műszaki területen képzeli el jövőjét. Örül, hogy mérnöki diplomát szerezhet, ami legkeresettebb végzettségnek számít a munkaerő-piacon. Választásában közrejátszott az is, hogy mindössze 12 kilométerre lakik a várostól, így nem kell kollégiumban laknia, és családjával sem szakadt meg a kapcsolata.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK