2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Baba-mama ház játszótérrel

2015. november 25. szerda, 17:50
Címkék:

Baba-mama házat alakít ki a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány a zalaegerszegi megyei kórházban, az infektológiai osztály szomszédságában. Az alapítvány emellett egy játszóteret is szeretne létesíteni, ahol speciális játszóeszközök szolgálnák a mozgásban akadályozott gyerekek kikapcsolódását.

mamas-babas szoba net2

Intenzív és rehabilitációs ellátásban részesülő 
gyermekek és szüleik számára

gardos laszlo net– Az egész gyermekosztály családbarát szemléletet követ, ugyanis az újszülött- és a koraszülött-intenzív, valamint a gyermekosztályon és a rehabilitációs részlegen már nagyon régóta együtt lehetnek az anyukák gyermekeikkel. Ez a lehetőség a gyermekintenzíven azonban csak részben tud teljesülni; anyukák ugyan ott lehetnek akár 24 órán át, az osztály jellegéből adódóan aludni, pihenni viszont nem tudnak – avat az előzményekbe dr. Gárdos László osztályvezető főorvos. – Ezért gondoltuk azt, hogy baba-mama házat alakítunk ki egy meglévő, de igencsak lepusztult épületből, mely eredetileg mamaszállás volt.

Az épületben két, kétágyas szoba áll majd rendelkezésre számukra, hiszen akár heteket is kénytelenek eltölteni gyermekeik mellett az intenzív osztályon. Továbbá két apartmant is kialakítunk egy lakáshoz hasonló felszereltséggel, tévével, számítógéppel valamint konyhával, fürdővel és mosóhelyiséggel. 

Ennek jelentősége az, hogy rehabilitációs centrumunk nemcsak a Dunántúlról, hanem az egész országból fogad gyerekeket, akiknek felgyógyulása hónapokat, akár fél évet is igénybe vehet. A szülők ugyan együtt lehetnek velük, de egy kórházi szoba hosszú távon nem felel meg a mindennapi életvitelnek, hiszen például nem tudnak mosni. A két apartman az ő kényelmüket hivatott szolgálni a kezelés hosszú ideje alatt.

A baba-mama ház a rehabilitáció sikeréhez is hozzá tud járulni. Dr. Gárdos László óriási lépésnek tekinti, hogy az épület mellé egy játszóteret is létesítenek fejlesztő játszóeszközökkel, ahol a kerekesszékes gyerekek is kikapcsolódhatnak. A játszótér a gyógytornászok és a rehabilitációs csapat számára új terápiás helyszínként jelentkezik, hiszen jelenleg csak a négy fal között tudják tevékenységüket végezni.

mamas-babas szoba net1

 – Az építési beruházás húszmillió forintba kerül, a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány erre fordítja most minden erejét. A speciális játszótér arányaiban sokkal nagyobb költséget jelent, melynek forrását alapítványunk több pályázati lehetőségből kívánja biztosítani. Úgy vélem, az alapítvány részéről óriási teljesítmény a zöldmezős beruházásnak tekinthető építkezés megvalósítása. A lehetőség köszönhető annak is, hogy az alig pár éve megalakult szervezetet a zalaegerszegi és környékbeli cégek, magánemberek befogadták, amit mutat az is, hogy 2015-ben jelentősen megnőtt az egyszázalékos felajánlás összege. Az év végére kész lesz az épület, ahol már a belső munkálatok zajlanak. Ha eredményes lesz gyűjtésünk, be is tudjuk rendezni. Bízunk a pályázati sikerben, és akkor a játszóteret is megépíthetjük. Úgy számolunk, hogy a jövő év első negyedévében megnyílhat a baba-mama ház.

mamahaz2 netre

Dr. Gárdos László elmondta, az építési munkák befejezéséhez, a berendezések megvásárlásához továbbra is várják az adományokat. Ennek egyik eseménye lesz az adventi vásár, ahol tavaly is sok adományt gyűjtöttek össze önkénteseik. Idén is kint lesznek orvosokkal, nővérekkel a Dísz téren, ahol kulturális műsorral és meglepetéssel is várják a segíteni szándékozókat. A másik esemény a koraszülött alapítvány februári jótékonysági bálja, melyen a zalaegerszegi lokálpatriótáknak köszönhetően igen jelentős támogatással (Tündérkéz-díj és Gyógyító mosoly orvosi ösztöndíj) köszönhetik meg nővéreik, orvosaik kiemelkedő szakmai munkáját.

Adó 1 százalék felajánlás:
Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány
Számlaszám: 11749008-20181978- 00000000
Adószám: 18019137-2-20

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK