2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Aktív turizmus, tetszetős faluközpont

2015. december 28. hétfő, 16:57
Címkék:

Bázakerettye erdősült környezete, kitűnő klímája igazán kedvez az aktív turizmusnak, melynek fejlesztése egyik célja a település önkormányzatának. A jelenlegi uniós időszak elképzelései között a faluközpont megszépítése, funkcióbeli megújítása is szerepel. Az idei szezonban az önkormányzat működtetett valamennyi turisztikai szolgáltatást, ennek tapasztalatairól kérdeztük elöljáróban Iványi László polgármestert.

bazakerettye fk terv

Bázakerettye uniós pályázati tervei

– Tavasszal képviselő-testületünk hozott egy bátor döntést, miszerint a Nonprofit Kft.-nek adjuk át a strandbüfé és a két szálló üzemeltetését, miután a bérlők visszaadták. Ezért az idei szezonban a termálstranddal együtt már három önkormányzati tulajdonú turisztikai létesítményt működtetett helyhatóságunk saját cége. A kihívás azt jelentette, hogy a társaság korábban nem végzett ilyen jellegű feladatot. De azt gondoltunk, ha mindent egy kézben tartuk, a képződött nyereség illetve veszteség pozitívan egészítheti ki egymást. A bevételek alakulásában a termálfürdő a legnagyobb rizikó, mert a vendégforgalma igencsak időjárásfüggő. Egy gyenge szezon esetén az egész évben nyitva tartó szálláshelyek azonban ezt kompenzálhatják.

– Ezek szerint bejöttek számításaik?

– Teljes mértében, ugyanis az elmúlt években a termálfürdő által "keletkezett" negatív mérleget az együttes üzemeltetésével sikerült pozitívra fordítani az idei szezonban. A korábbi bérlők gondos gazdái voltak a létesítményeknek, az induláshoz azonban költeni kellett rájuk. A belső karbantartási munkák (festés, javítás) mellett ágyakat, ágyneműhuzatokat, hűtőket, televíziót vettünk a szállókba és beköttettük az internetet. A bevételeknek köszönhetően kiadásaink is megtérültek, és jövőre már nem kell ezekre a dolgokra költenünk. Az üzemeltető Nonprofit Kft. sikeres pályázata révén idén egy falubuszt is tudott vásárolni feladatai ellátásához.

– Hogyan alakult a vendégforgalom?

– Az előző évekhez képest idén érezhetően több vendéget fogadhatunk. Úgy vélem, ebben szerepet játszott az is, hogy igyekeztünk kedvező ár-érték arányt kialakítani. A termálfürdőben nem emeltük meg a belépő árát, továbbá a büfében tízszázalékos árcsökkentést hajtottunk végre. Az együttes üzemeltetés jó alapot adhat az árképzés megfelelő alakítására a jövőben. A termálstrand és a szálláshelyek felfuttatása egyúttal másfajta marketingstratégiát is igényel, a gazdaságos üzemeltetés valamint a vendégszám növelése érdekében új kommunikációs eszközöket kell alkalmaznunk az elkövetkezőkben.

– Milyen turisztikai fejlesztésekben gondolkodnak a jelenlegi uniós időszak pályázati lehetőségeire számítva?

– Most zajlik a tervezési időszak, hamarosan megjelennek az első kiírások. Ezekre, mint Bázakerettye önkormányzata mi is készülünk, hiszen szeretnénk pályázni akár a határon átnyúló, akár a Leader, vagy az újonnan kiírandó vidékfejlesztési programok lehetőségeire, amelyben prioritást szánunk turisztikai fejlesztésekre. Mindenképpen szeretnénk emelni turisztikai szolgáltatásaink színvonalát a szálláshelyek és a strandfürdő tekintetében a technikai feltételek javítása, valamint az élményelemekkel való bővítés terén. Ugyancsak vannak elképzeléseink és ötleteink az aktív turizmus kialakításával kapcsolatban az ide látogató turisták igényeinek figyelembe vételével. Ehhez a meglévő infrastrukturális adottságainkat (tornaterem, sportcentrum stb.) szeretnénk tovább fejleszteni az aktivitást igénylő szabadidős vagy sporttevékenységek felté-teleinek megteremtése céljából.

bazakerettye fbusz

– Ezekben az elképzelésekben szerepel-e a település központjának fejlesztése?

– Több okból is indokolt egy tetszetős faluközpont kialakítása. Ez a terület a település központja, tehát fontos az arculati megjelenése, másrészt kerékpáros és gyalogos túraútvonal vezet át rajta, itt halad át a kisvasút és itt van az állomása. Célunk egy multifunkcionális településközpont kialakítása parkkal, sétányokkal, pihenőpadokkal és információs táblákkal. A bolt tulajdonában lévő épületet szeretnénk visszakapni, erről már egyeztettünk is, hogy benne egy helytörténeti, olajipari múzeumot hozzunk létre. Persze ehhez felújítanánk a félig már elbontott épületet. Milyen legyen ez a multifunkcionális településközpont, arról már konkrét elképzelésekkel rendelkezünk. Készítettünk három verziót látványtervekkel, melyekről a lakosság véleményét is kikértük. Eddig még nem sikerült pályázatot nyernünk a hivatal korszerűsítésére. Bízunk benne, hogy lesznek olyan kiírások, melyek az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése mellett azok külső megújítását is lehetővé teszik. A tetszetős településközponti arculat kialakításához így a hivatal felújított épülete szintén "hozzájárulhatna".

– Ahogy a település közterületeinek folyamatos gondozása is. Bázakerettye erdősült területe ad munkát bőven.

– Nagyon nagy a zöldfelület, nagyon sok a fa, melyek folyamatos gondozása valóban sok feladatot ad. Start közmunkaprogramban közfoglalkoztatottaink végzik a fakivágással, tisztítással, fűnyírással és kaszálással járó teendőket, hogy a település szép, ápolt képet mutasson. Idén rézsűnyíró és faaprítékoló berendezést szerezhettünk be a program révén.

Bázakerettyén nemcsak munkával telt ez az idei év, hagyományos rendezvényeiket is megtartották. Idén ötvenedik alkalommal rendezték meg májusban a nemzetközi Olajos Teke Kupát valamint a kilencedik Lukvár Ferenc Emlékversenyt. A termálkupa júniusban szintén kilencedik alkalommal számított az érdeklődők figyelmére. Ezt követte a falunap augusztus elején főzőversennyel és színes programokkal.

A település jövője szempontjából meghatározó a jelenlegi uniós időszak. Minden olyan pályázati lehetőséggel élni kívánnak, melyekkel közelebb juthatnak céljaik megvalósításához – mondta végül Iványi László.

(Az interjú a Zalai Napló december 8-i számában jelent meg.)

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK