2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Erős felsőoktatás, erős ipar

2015. november 18. szerda, 15:56
Címkék:

A zalai duális mérnök- és informatikai képzés megerősítése célja annak az együttműködési megállapodásnak, amit Zalaegerszeg és Nagykanizsa város polgármesterei, továbbá a Pannon Egyetem vezetése valamint a képzésben közreműködő vállatok képviselői írtak alá a Flextronics zalaegerszegi gyáregységében tartott tanácskozáson.

dualis egyuttm csoprotkep net

Együttműködés és ösztöndíjrendszer
a zalai duális műszaki képzésért

Az ülés résztvevői egyetértettek abban, hogy Zala megye jövőjének szolgálatában teljesíteni kell az egyre növekvő vállalati igényeket a megfelelő szintű és szakirányú képzettséggel rendelkező munkaerő biztosításával.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere hozzászólásában felidézte, hogy a városban munkaerő-piaci igényekre reagálva indult el 2002-ben a műszaki képzés, melynek jogosultságát igazolja a végzett mérnökhallgatók százszázalékos elhelyezkedése. Szólt arról is, hogy 2012-ben az országban elsőként vezették be a duális mérnökképzést, majd 2014-ben a duális közgazdászképzést. A modern városok programja keretében szintén elsőként az országban hozzák létre a Zalaegerszegi Felsőoktatási Duális Képző és Innovációs Központot.

A polgármester hangsúlyozta, nemcsak mérnökökre, de szakképzett munkaerőre is szükség van. Éppen ezért duális szakképző centrum megalapításáról döntöttek. Az ország első ilyen centrumában egyedülálló szakképzési ösztöndíjrendszert is bevezetnek. Tehát minden fiatal, aki hiányszakmát tanul valamely zalaegerszegi szakközépiskolában, automatikusan 30 ezer forint havi ösztöndíjban részesül, bárhonnét is érkezzen az országból. Erre 54 millió forintot különítenek el a jövő évi költségvetésben.

dualis egyuttm bz total1 net

Akik pedig a Pannon Egyetem zalaegerszegi mechatronikai képzésén tanulnak tovább 2016-tól, havonta 15 ezer forintot kapnak. A felsőoktatási ösztöndíjra 30 millió forintot szánnak. A helyi felsőoktatási intézmények egyéb támogatásával így jövőre már több mint 200 millió forintot fordít az önkormányzat oktatási célokra. Ha növekszik a hallgatói létszám, biztosítani tudják a vállalatok szakember-utánpótlását a megyében, amelyből mindannyian profitálhatnak, hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere méltatta a két város, az egyetem és a megye öt jelentős vállalatának együttműködését, amely azt szolgálja, legyen elegendő felsőfokú végzettségű szakember Zalában. Hozzátette, ugyanakkor megfelelő szakképzettséggel rendelkezőkre is szükség van, ezért már a középiskolásokat is meg kell szólítani.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora a hallgatók helyben tartásának fontosságáról szólt. Ne Budapestre menjenek, hanem helyben válasszanak olyan felsőoktatási intézményt, ahol színvonalas műszaki képzésben részesülhetnek, és ahol leendő munkaadóiknál kutatásokba, fejlesztésekbe kapcsolódhatnak. A vállalatok számára előnyt jelent az, hogy még alkalmazásuk előtt megismerhetik a hallgatókat.

dualis egyuttm bz alair net

Birkner Zoltán, az egyetem nagykanizsai kampuszának igazgatója elmondta, a duális együttműködésben a képzési kínálat bővítését, pályázati projektek és kutatásfejlesztési, innovációs tevékenységek közös megvalósítását is tervezik. Az együttműködés eredményeként Zalában jelenleg már 40 mérnök és informatikus duális képzőhely áll rendelkezésre, és további 30 a keszthelyi agrárképzéshez kapcsolódóan. Jövőre 100 körüli duális képzési hely is lehet a vállalatok és az egyetem profiljában, Zalában, ami már az új világot jelenti, emelte ki.

A megállapodást aláíró cégek nevében Lang János, a Flextronics alelnöke hangsúlyozta, nem lehet szétválasztani az erős ipart az erős felsőoktatástól, a duális informatikai és mérnökképzés jelentősége éppen ezért az, hogy sokkal gyorsabban egymásra találhatnak a hallgatók és a vállalatok.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK