2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Eltűnik a vezetés élménye?

2015. november 12. csütörtök, 17:41
Címkék:

Még néhány évtizedig élvezhetjük az autóvezetést, utána eljön az unalmas tökéletesség korszaka. Az IHS Automotive előrejelzése szerint az első, önálló közlekedésre alkalmas járművek már 2025 előtt megjelenhetnek a közutakon, ezekben még emberi beavatkozás lehetséges, a kizárólag automatikus üzemmódban működők pedig 2035-re érkezhetnek meg.

autonom car

Ránk köszönt az önvezető járművek korszaka

– A járműipar érdekes és izgalmas átalakulás előtt áll, ami tulajdonképpen már elkezdődött. A fejlesztésekben két fő irány mutatkozik meg – mondja dr. Háry András, a Technológiai Centrum vezetője, akit a témában kérdeztünk. – Az egyik a hajtásláncok területe, a belső égésű motorok helyett az elektromos járművek, vagy más alternatív módon meghajtott járművek fejlesztése. A másik az autonóm (önvezető) járművek irányába való elmozdulás, melynek elsődleges célja a balesetek elkerülése. Egy teljesen automatizált jármű – ha belegondolunk – alapjaiban fogja átalakítani az iparágat, a kutatás-fejlesztést, az oktatást, életünk minden területét. Az autóvezetéssel töltött idő egy része felszabadul, az autók funkcionalitása eltolódik a jármű-jármű illetve a jármű-környezet közötti kommunikációra. Mindez újfajta hangsúlyokat igényel a járműipar valamennyi szereplője, valamint a lakosság, mint fogyasztó részéről.

hary andras net– Le kell mondanunk a vezetés élményéről?

– A mai modern járművekben már most több olyan kényelmi funkció van, ami segíti a vezetőt, és ami harminc évvel ezelőtt még furcsa lehetett. Ilyen a blokkolásgátló, tolatóradar, a tempomat, a parkolásasszisztens. A jövő már tulajdonképpen elkezdődött, hiszen a vezetőt támogató rendszerek már erősen jelen vannak. Egyértelmű, hogy ezek az eszközök például a haszongépjárművek sofőrjei számára – akik évente százezer kilométereket tesznek meg – kifejezetten fontosak. Teljesen le kell mondanunk a vezetés élményéről? Azért a közeljövőben valószínűleg még nem, ugyanakkor számos egyéb előnyét élvezhetjük a fejlesztéseknek.

– A Technológia Centrum hogyan kapcsolódik ezekhez a fejlesztésekhez?

– Centrumunk egyik fontos küldetése a műszaki tudás térségi gyarapítása, ezzel együtt a zalaegerszegi műszaki képzés fejlődésének támogatása. A duális képzéshez kapcsolódva a mérnökhallgatókat arra tanítjuk, hogyan reagáljanak az ügyfelek igényeire, a mindennapi piaci kihívásokra, hatékony, eredményes munkát végezve. Emellett partnereinkkel közösen igyekszünk feltérképezni azt, merre megy a világ. E tekintetben a járműipar változásait, fejlesztési irányait sem hagyhatjuk figyelmen kívül, melynek felderítésébe, nyomon követésébe a hallgatókat is bevonjuk. Ezért tekintették meg például kollégáinkkal együtt a budapesti Automotive Hungary kiállítást, vagy a müncheni e-Car-Tech kiállítást a közelmúltban.

– Hol tart az elektromos formaautó fejlesztése?

– A centrumban olyan fejlesztéseket is végzünk, amelyek egyszerre alkalmasak az új tudások megismerésére és gyarapítására. Ezekbe szintén bevonjuk a mérnökhallgatókat, illetve a szakképző intézmények diákjait. Ilyen projektünk például az elektromos formaautó fejlesztése, melynek első fázisa most zárul. Másfél éves munka után elértünk egy mérföldkőhöz, hogy most már tesztelhető a jármű. Ez a nulla pont, mert innét indulhatnak el többek között azok a telemetriai és járműkommunikációs fejlesztések, melyek az autónom járművek irányába hathatnak. A zalaegerszegi mérnökképzést 2016. február elsejétől a Pannon Egyetem veszi át, melynek veszprémi bázisán nagyon komoly járműipari fejlesztések zajlanak.

A kutatás-fejlesztés területén a budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, valamint más intézményekkel is fennáll az együttműködés, emellett a Technológiai Centrum együttműködik a hazai járműipar meghatározó tudományos szellemi műhelyeivel. Azt gondolom, a térségi háttérrel Zalaegerszeg és környezete jelentős lépéseket tud tenni a járműipar helyi térhódításáért. A gépipar és más ipari ágak megerősödése terén is előretörése következhet be. A cél – összhangban a város fejlesztési stratégiájával az –, hogy minél inkább a világ térképére pozícionáljuk Zalaegerszeget.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK