2024.08.24., szombat - BertalanZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Kiállítás a 21. század építészeti kultúrájáról

2024. augusztus 23. péntek, 17:23
Szerző, fotó: Pánczél Petra
Júniusban jelent meg a „Zalai építészek munkássága 2000-2023” című kötet, melynek képanyagából a napokban kiállítás nyílt a Keresztury VMK Gönczi Galériájában.

 Zalai építészek munkái a Gönczi Galériában

Mint arról korábban beszámoltunk, a Zala Vármegyei Építész Kamara kiadásában készült könyv 65 zalai építész elmúlt húsz évben készült munkáját foglalja össze. A fotókon, látványterveken kívül az építészek rövid életrajzai is színesítik a kiadványt. Már a nyár eleji kötetbemutatón megfogalmazódott a gondolat, hogy augusztus végén egy kiállítás keretében is népszerűsítsék a zalai építészek munkásságát, ezzel együtt a kortás építészet törekvéseit.

A Gönczi Galériában nyílt tárlatot Agg Ferenc építész, a Zala Vármegyei Építész Kamara alelnöke nyitotta meg. Többek között elmondta: a kamarának 209 zalai lakóhellyel rendelkező tagja van, a kiadványba 65 tervező küldött portfóliót. A kiadó célja nem a reklám volt, hanem az ismeretterjesztés. A kiállítás – ahogyan a könyv is – munkásságuk elmúlt 23 évének lenyomata. Az építészek szabadon, műfaji megkötés nélkül választhatták ki, hogy mely munkájukkal szeretnének szerepelni a kötetben. Emiatt a könyv vegyes képet mutat mind a tartalom, mind a stílus szempontjából. Családi- és társasházakat, középületeket, üzleteket, fürdőket egyaránt láthatunk. Nemcsak új házakat, hanem épületfelújításokat is.

A kötet szerkesztői Balaicz Zoltán társaságában

Agg Ferenc kiemelte azt is, hogy egy gyorsan változó korban élünk, gyorsan átírjuk a korábbi korszakok történéseit, és ez igaz az építészetre is. Gyakran nem az értékén kezelve alakítjuk át épületeinket, elfelejtve az eredeti gondolatot. Éppen ezért lehet, hogy sok házról, középületről csak az itt (illetve a könyvben) látható néhány fotó marad az utókorra – fogalmazott. A kötet és a kiállítás küldetése az, hogy széles körben népszerűsítse a környezetünket formáló építészeket és az általuk tervezett épületeket. Illetve, hogy a szakmán kívüli, ám a kultúra és az építészet iránt érdeklődő emberekkel megismertessék a 21. század első két évtizedének építészeti kultúráját.

Agg Ferenc

A kiállításon köszöntőt mondott Balaicz Zoltán polgármester. Többek között úgy fogalmazott: a képek láttán sok érzés keletkezik bennünk. Főleg a zalaegerszegi vonatkozású fotókat, látványterveket nézve. A különböző stílusok és korszakok egymásnak nyújtanak kezet. Ettől érezzük különleges helynek Zalaegerszeget. A polgármester szerint egyszerre tudjuk szeretni az egymásnak ellentmondó, egymástól különböző dolgokat; egy barokk templomot éppúgy, mint egy hetvenes években készült épületet, vagy egy modern családi házat. A könyv és a kiállítás a zalai építészeken keresztül rólunk szól, erősítve az összetartozásunkat – tette hozzá.

Tablókon az elmúlt 23 év építészete

A kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg a Keresztury VMK-ban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK