2024.11.15., péntek - Albert, LipótZalaegerszeg időjárása

Vezető hírek

Tankonyha nyílt a zalaegerszegi helyi termék piacon

2024. október 14. hétfő, 20:24
Szerző, fotó: Bánfi Kati
Mintakonyha, tankonyha nyílt október 12-én a Göcseji Tudásközpont-Zalaegerszegi Helyi Termék Piacon. Első alkalommal savanyúságok és aszalványok készültek, illetve hagyományos és újragondolt dödölle.

Bemutatók, kóstolók, tanfolyamok

A konyhát a „Kertből a polcra” elnevezésű egész napos rendezvény keretében nyitották meg. Rengeteg lehetőséget rejt ez a jól felszerelt egység, akár a hagyományos ételek készítésének újratanítása, akár teljesen kezdő háziasszonyok vagy igényes menüsort álmodók körében. De számíthatnak fejlődési lehetőségre a desszertek kedvelői, még a lakodalmas sütemények készítését is el lehet sajátítani. Aki pedig a házigyógymódok híve, a gyógynövények felhasználási módjáról tanulhat majd. Mindezek sorrendje az igények függvényében alakul.

- Jól felszerelt a konyhánk, és ezeket az eszközöket használat közben célszerű bemutatni. Akár aszalás, akár befőzés vagy még pálinkafőzés is lehetséges nálunk. A tervünk, hogy szakembereket hívjunk a bemutatókra, tanfolyamokra. Szóban, illetve a mostani rendezvényen felmérő lapokon keresztül kutatjuk az igényeket és ennek megfelelő ajánlatot készítünk egyeztetve a ház többi programjával. Az már biztos, hogy Márton-napon libaaprólék ételeket készítünk, illetve az adventi időszakban egy teljes karácsonyi menüsor is terítékre kerül. Az alapanyag kiválasztástól az előkészítésen át, a teljes folyamatot meg akarjuk mutatni – mondta Sümeginé Horváth Anita, a ház igazgatója. 

- Hogy sikerült a debütálás?

- Nagyon jól, hosszú sorok álltak a dödölléért. Az Andráshidai Gazdaasszonyok hagyományos módon készítették, míg Major Bence juhtúróval kísérve, egy „tekercses” változatott mutatott be. Mindkettő finom volt, más íz élményt adott. Szeretnénk a hagyományos ételek változataira is felhívni a figyelmet. Például ha a prósza kerül szóba, kevesen tudják, hogy van édes, sőt, kelt változata is. 

- Nagyon gusztusosak a mai napon készült savanyúságok. Ezeknek mi lesz a sorsa?

- Többek között a Zalaegerszegi Kertbarát Kör tagjai csalamádét készítettek, de káposztasavanyításból és cékla tartósításból is volt bemutató. Ezeket majd az egyes főző tanfolyamokon, bemutatókon fogjuk felhasználni. Addig is a stelázsira kerülnek. 

A délelőtt folyamán a programhoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokon többek között a stelázsi (befőttek, savanyúságok tárolására használt polc) díszítésére használt csíkokat készíthettek a vendégek, miközben 200 adag dödölle fogyott el a konyhában.
      

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK