Vezető hírek
A száraztészta-készítés fortélyai
Majdnem elfelejtett értékek
A hozzáértők szerint a nyár és a karácsony előtti időszak a főszezonja a száraztészta készítésnek. Az előbbi, mert sok a tojás és gyorsan szárad a gyúrt alapanyag, az utóbbi pedig a vendéglátásokkal járó többletfőzés, illetve a fiatalabb generációknak, mint jól hasznosítható, ízletes ajándék jöhet szóba mindezt.
A bemutatót a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete hozta tető alá, társulva két baráti civil közösséggel, az alibánfai Nemzedékek Összefogása Egyesülettel és a Volán Nyugdíjas Klubbal. Az alibánfaiak közül Gaálné Ági mesélt a család gasztronómiai szokásairól. Mint mondta, boltban sohasem vásárol tésztát, karácsony előtt viszont annál többet készít, várva a gyerekeket, unokákat. Még a leeső széleket is hasznosítja, és leginkább a firssen reszelt tésztával készült tejes levest és paradicsomlevest szereti. A családnak is öröm, hogy mindez házi tojásból, kézzel készül, amitől igazán finom az íze és tudják mi van benne. (Talán odasorolják azt a szeretetet is, ami Ági néni arcán látszódott, miközben minderről beszélt.)
Mellette falubelije, Mitró Klára, nyugdíjas pedagógus még a saját nagymamájától örökölt eszközökkel készítette a csigatésztát. Mint mondta, nem zavarja a munka sziszifuszisága, mert amikor ezt kell készíteni, csak leül az ember és csinálja. A szakmai fortélyok között elárulta, a csigatésztához egyszerre csak kevés alapanyagot készít, mert ez a fajta tészta gyorsan szárad, az egyesévvel felsodrás pedig időigényes. Az asszonyok még hozzátették, régen nemcsak a tojás volt házi az alapanyagban, hanem még azt is tudták felmenőink, melyik fajta száraztésztához milyen lisztet illik a malomból kérni. Mára ez választék hiányában leegyszerűsödött a finomlisztre.
Tóth Ágnes, a főszervező egyesület vezetője hozzátette, több közös programja volt a három civil csoportnak. Különböző témákban gyűlnek össze, mindig azok, akiket az adott esemény érdekel. Bár sok társszervezetnek elküldik a meghívókat, a vártnál kevesebben szoktak csatlakozni, amit utólag mindig megbánással kommentálnak. Tavaly ilyenkor az Apáczaiban a káposztasavanyítást mutatták be lépésről lépésre, december 7-én pedig a piacon készítenek majd káposztás ételeket.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
A HEMO felújítása miatt forgalomterelés ZalaegerszegenHárom zalai gimnázium is a legjobb 100 között vanAz 50 éves Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar volt a Lokálpatrióta Klub vendégeÁldozatot követelt a tűz LetenyénVáros a tévésorozatok mentén - belvárosi séta ZalaegerszegenA képviselők elfogadták Zalaegerszeg 2025-ös költségvetésétNehezen szűrik ki a magyarok az álhíreket, a fiatalokra ez még inkább igazVersíró pályázat Németh Miklós grafikáira21. alkalommal írt alá támogatói szerződést a Zalaszám és az atlétika klubZalaegerszegre érkezik a FIRST LEGO League nemzeti döntője -
rovatunk hírei
Keserédes győzelem a szezonzárónA bronz már megvanHajrában kicsikart győzelemElőnyben a fővárosiakTávolodóban az élvonalTovább élnek a feljutási reményekA győzelem bajnoki címet értJól hajráztak a hazaiakAz edzőváltás sem segítettVisszavágott a bajnok top 10
Elhunyt Zóka Gyula fotográfusMár a jövő évadra készül a Hevesi Sándor SzínházHárom zalai gimnázium is a legjobb 100 között vanMűtét vár Pap Lujzára, átveszik a szerepeitZalaegerszegen is bemutatta könyvét Alföldi RóbertHatvanéves a zalaegerszegi buszállomásMérföldkő - művészeti gimnazisták kiállításaIsmét állatkerti minősítést kapott a Csácsi állatotthonÍgy éltünk a ’80-as években: új kiállításra készül a Göcseji MúzeumMorandini és szocreál a Zala Vármegyei Építész Kamara estjén