Vezető hírek
A száraztészta-készítés fortélyai
Majdnem elfelejtett értékek
A hozzáértők szerint a nyár és a karácsony előtti időszak a főszezonja a száraztészta készítésnek. Az előbbi, mert sok a tojás és gyorsan szárad a gyúrt alapanyag, az utóbbi pedig a vendéglátásokkal járó többletfőzés, illetve a fiatalabb generációknak, mint jól hasznosítható, ízletes ajándék jöhet szóba mindezt.
A bemutatót a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete hozta tető alá, társulva két baráti civil közösséggel, az alibánfai Nemzedékek Összefogása Egyesülettel és a Volán Nyugdíjas Klubbal. Az alibánfaiak közül Gaálné Ági mesélt a család gasztronómiai szokásairól. Mint mondta, boltban sohasem vásárol tésztát, karácsony előtt viszont annál többet készít, várva a gyerekeket, unokákat. Még a leeső széleket is hasznosítja, és leginkább a firssen reszelt tésztával készült tejes levest és paradicsomlevest szereti. A családnak is öröm, hogy mindez házi tojásból, kézzel készül, amitől igazán finom az íze és tudják mi van benne. (Talán odasorolják azt a szeretetet is, ami Ági néni arcán látszódott, miközben minderről beszélt.)
Mellette falubelije, Mitró Klára, nyugdíjas pedagógus még a saját nagymamájától örökölt eszközökkel készítette a csigatésztát. Mint mondta, nem zavarja a munka sziszifuszisága, mert amikor ezt kell készíteni, csak leül az ember és csinálja. A szakmai fortélyok között elárulta, a csigatésztához egyszerre csak kevés alapanyagot készít, mert ez a fajta tészta gyorsan szárad, az egyesévvel felsodrás pedig időigényes. Az asszonyok még hozzátették, régen nemcsak a tojás volt házi az alapanyagban, hanem még azt is tudták felmenőink, melyik fajta száraztésztához milyen lisztet illik a malomból kérni. Mára ez választék hiányában leegyszerűsödött a finomlisztre.
Tóth Ágnes, a főszervező egyesület vezetője hozzátette, több közös programja volt a három civil csoportnak. Különböző témákban gyűlnek össze, mindig azok, akiket az adott esemény érdekel. Bár sok társszervezetnek elküldik a meghívókat, a vártnál kevesebben szoktak csatlakozni, amit utólag mindig megbánással kommentálnak. Tavaly ilyenkor az Apáczaiban a káposztasavanyítást mutatták be lépésről lépésre, december 7-én pedig a piacon készítenek majd káposztás ételeket.
MEGOSZTÁS
-
rövidhírek
Kisasztalos verseny a Deák-technikumbanAz adóemelésekről a Tiéd a Város EgyesületPlakátkiállítás a környezeti problémákrólAszfaltozás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a Csány tér és a Hunyadi út környékénMegújul a zalaegerszegi Malom utca egy szakaszaElismeréseket adtak át a szociális munka napján ZalaegerszegenMarosvásárhelyre érkezett a Zala Vármegyei Utazó Tárlat50 éves a Petőfi utcai óvodaEzüst Eötvös-díj a Kölcsey-gimnáziumnakKönyvet ábrázoló fotót kapott a könyvtár -
rovatunk hírei
Kell-e kereszt a Szabadság-szoborra?Épületek és kompozíciók az Ady-iskola regionális rajzversenyénKözös út a Göcseji TudásközpontbanA száraztészta-készítés fortélyaiKözgyűlés: változó parkolási díjak és adókDobronaki Nótázók és megzenésített versek a Deák-könyvtárbanÚjabb öt évre Besenczi Árpádot választották a színház vezetőjénekZalaegerszegen nyitott a Héttorony FesztiválÉpül a jégpálya és az adventi vásár, idén is lezárják a kerékpárutatMeglepetéskönyv Bilkei Irén születésnapjára top 10
Átépül Zalaegerszegen a Kosztolányi úti gyalogos aluljáróAszfaltozás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz a Csány tér és a Hunyadi út környékénGyenese Viktória kapta az idei Kalliopé-díjatÚjabb öt évre Besenczi Árpádot választották a színház vezetőjénekA színpad extrém sport, a színház a jelen pillanat művészeteFelavatták a megszépült Keresztury HázatÚj aszfalt és buszöblök a Köztársaság útjánKamarák háza: miért lett a vörös kő helyett csiszolt mészkő?Könyvet ábrázoló fotót kapott a könyvtárZalaegerszegen nyitott a Héttorony Fesztivál