2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Barista bemutató a Báthoryban

2016. április 25. hétfő, 16:04
Címkék:

A feltörőben lévő szakágnak kötelezte el magát Zalaegerszegen Fitos László, aki a megyeszékhelyet képviseli majd az országos bajnokságon május 10-én. Addig is egykori iskolájában, a Báthory-szakképzőben tartott bemutatót az érdeklődőknek, köztük talán leendő kollégáinak.

barista 1

Zalaegerszeget képviseli a bajnokságon

Hogy a munkája a szenvedélye, az már ez előadás elején kiderült. Munkakörének megfelelően mindent tud a kávéról, kezdve az ültetvények jellemzőivel, a feldolgozási módokkal, a származási helyekkel, nem is szólva a számtalan kávéféleség kitűnő elkészítési módjáról. Mérlegeli az adagot, ahogy a készítési időt, és a hőfokot is. Mesterien bánik a gép adta lehetőségekkel, étvágygerjesztő az általa gőzölt tejhab, gusztusos a tálalás. És igazi vendéglátósként figyeli az igényeket, szóval tartja a vendégeket, finoman tanácsokat ad kávékultúra tekintetében. Gyorsan kellemes légkört teremt, profi munkát végez, lazán, alkarra tetovált kotyogós kávéfőzővel, miközben szó szerint kézenfogva segíti a tanulókat.

- Akár egy négycsillagos vacsorát is elronthat, ha a végén rossz a felszolgált kávé, ezért is egyre megbecsültebb a barista, a kávékészítés szakértője – hívta fel a leendő kollégák figyelmét Fitos László, aki egykori iskolája gasztronómiai programjának vendége volt. Mint kiderült az iskolapadban a kávékészítésről nagyon keveset lehet megtudni, külön kell a mesterséget elsajátítani. – Nincs rossz kávé, csak rosszul elkészített kávé – vallja. Jelmondata, az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz kávét igyunk, s ez utóbbi kategória az, ami káros az egészségre is. Megjegyezte azt is, hiába a legjobb kávégép, ha a használat nem megfelelő.

barista 2

A szakember szerint növekvőben van a kávékultúra, bár még bőven van mit tenni e téren. Erőltetni azonban semmit sem szokott, finoman ízlést terelgetni azonban igen.

– Rossz beidegződések vannak a kávézással kapcsolatban, de tudomásul kell venni, hogy emberfüggő, ki mit szeret fogyasztani. Szívesen javasolok azonban a vendég igényeinek legmegfelelőbb italt – mondta Fitos László, aki láthatóan szenvedéllyel végzi munkáját, s néhány diák érdeklődését is sikerült felkelteni szakmája iránt. Reméljük a zsűri is elismeri majd májusban, Budapesten.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK