2024.07.03., szerda - Kornél, SomaZalaegerszeg időjárása

Archivum

A jelmez egy ajándék

2015. november 30. hétfő, 16:27
Címkék:

Színházi szerepekről, jelmezekről és zenei tehetségkutatókról is szó esett az idei utolsó Zalai Kanapén. A kulturális talk-show vendégei ezúttal Laczó Henriette jelmeztervező, Takács Katalin színművész és Takács Nikolas énekes voltak. A Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben megrendezett est két házigazdája a hagyományokhoz híven Turczi István és Karáth Anita volt.

kanape-laczo

Laczó Henriette és Takács Katalin

Színház és Liliom a Kanapén

Laczó Henriettet talán nem kell bemutatni a zalai közönségnek, hiszen 1984-2007-ig a Hevesi Sándor Színház jelmez- és díszlettervezője volt. Számtalan gyermekdarabhoz, operetthez és drámai művekhez készített jelmezt az elmúlt évtizedekben. A Kanapén egy sokaknak ma is emlékezetes előadásról, az 1997-ben bemutatott Liliom című színdarabról mesélt. A beszélgetésbe barátnője, Takács Katalin színművész is bekapcsolódott, hiszen a darabban ő játszotta akkor Muskátné szerepét. Mint emlékezetes a Liliomot az olasz Paolo Magelli rendezte, aki nem a színház épületébe szerette volna színre vinni a művet. Így került az előadás az egykori (mára már lebontott) kályhagyár épületébe; amit utána sokáig csak Liliom-csarnoknak hívott a közönség.

Laczó Henriett elmondta: a formabontó helyszín egy merész húzásnak tűnt akkor, ám a városban sok támogatója akadt az elképzelésnek, így összefogással sikerült megvalósítani az előadást. Jelmeztervezőként még nagyanyja egyik ruháját, és dédanyja cipőjét is felhasználta az előadáshoz; illetve pont Muskátné ruhájához. Izgalmas munka volt az is, hogy utána kellett néznie a halott vetkőztetés- és mosdatás hagyományának, mivel Liliomot (akit Kaszás Géza játszott) a darabban megmosdatják, és a rendező hűen akarta ábrázolni a tradíciót.

Takács Katalin a jelmezek és a színész kapcsolatáról úgy vallott: egy színész számára mindig ajándék a jelmez. Azonban fontos, hogy jól is érezze magát benne, ne csak a darabban eljátszott szerephez, hanem magához a színészhez is illeszkedjen. És ne akadályozza a munkában. Az a jó, ha színész és jelmeztervező együtt tud dolgozni, és meg tudják beszélni az esetleges problémákat.

Az est második felében a 2010-es X-Faktor verseny második helyezettje, Takács Nikolas énekelt. Azóta különleges hangja bejárta a világot. Idén decemberben pedig egy szimfonikus nagykoncertre készül zenésztársaival a Budapesti Kongresszusi Központban.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK