2024.07.06., szombat - CsabaZalaegerszeg időjárása

Archivum

Folk-kocsma a belvárosban

2012. március 27. kedd, 16:55
Címkék:

Augusztus óta szervez havi rendszerességgel zenés, táncos folk-kocsmát a zalaegerszegi Gyéres zenekar. Eddig kisebb belvárosi vendéglátóhelyeken léptek fel, április 14-én azonban az egykori HEMO-ban működő népszerű rock-klubban szerveznek koncertet.

Zene, tánc a Gyéres együttessel

Hogy a kezdeményezés mennyire hasonlítható a régi táncházmozgalmakhoz? Henczi Dávid néptáncpedagógus, az együttes hegedűse szerint van némi párhuzam, ám ők inkább a folk-kocsmában keresik a lehetőségeket és a határokat. Mint érdeklődésünkre elmondta, a táncházak annak idején nagyobb próbatermekben, vagy művelődési házakban működtek. A folk-kocsma ezzel szemben visszatér a gyökerekhez: faluhelyen ugyanis egyértelműen a kocsma volt a mulatozás színtere.

gyeres 1

"Ehhez képest rock-klubban fellépni kihívás és kísérlet is lesz, mind az üzemeltető, mind az együttes részéről, hiszen nemcsak jóval nagyobb térbe kerülünk, hanem egy teljesen más profilú helyszínre is. Szerencsére a zenésztársak, a közönségünk, mind pedig Hanisch András, a klub üzemeltetője nagyon pozitívan állt hozzá a kezdeményezéshez."

S ha már a közönségnél tartunk, az idén tíz éves Gyéres zenekar szép számú bázissal rendelkezik, nemcsak a városban, hanem a megyében is. Néptáncegyüttesek tagjai, amatőr táncosok, népzenekedvelők egyaránt eljárnak a jó hangulatú esetekre; melyeken a tánc és a zene az öröm forrása. Ahogy Dávid mondja: nem kell profi táncosnak lenni, hiszen egy-egy összejövetel a mulatozáson túl tanulás is egyben. Kizárólag autentikus népzenét játszanak, nem készítenek feldolgozásokat, s arra sem törekednek, hogy a népzene és a könnyűzene határait feszegessék. Főleg mezőségi muzsikákat, vajdaszentiványi dalokat, felcsíki, moldvai, kalotaszegi zenéket játszanak, s természetesen a zalai tradíciók sem maradnak ki a repertoárból. Nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekednek. A zene, az ének és a tánc egysége a fontos számukra. Annál is inkább, mert néhányuknak néptáncos múltja is van; ő, és a brácsás, a Zalai Táncegyüttesben kezdte pályafutását.

A Gyéres tulajdonképpen a Pálóczi Horváth Ádám Zeneiskolából "nőtte ki" magát, s egy Helikon ünnepségre alakult meg a zenekar Horváth Attila tanár vezetésével. Az eredeti felállásban két hegedűs, egy brácsás, és egy bőgős szerepelt. Az akkori csapatból már csak Dávid maradt, aki a kezdetekkor mindössze 14 éves volt. Az együttes ma már kiegészül Ferincz Adrienn énekessel, s koncertektől függően akár öt-hat fővel is színpadra állnak. Jó kapcsolatot ápolnak például a Válicka Citerazenekarral is.

gyeres 2

Henczi Dávid néptáncpedagógusként azt tapasztalja, hogy bár rendezvényeikre főleg a 20 év felettiek járnak, megfelelő hozzáállással a fiatalabb korosztályokat is meg lehet szólítani. Három iskolában (Zalalövőn, valamint a megyeszékhelyi Dózsa- és Eötvös-iskolában) is tanít, így látja és hiszi, hogy közvetlenebb keretek között, játékos formában meg lehet szerettetni a népzenét és a néptáncot a gyerekekkel. Annál is inkább, mert a Gyéres és a folk-kocsma az egyik legjobb példa arra, hogy nemcsak tradíciók ápolásáról, hanem szórakozásról és egy teljesen mai, élő műfajról van szó.

MEGOSZTÁS

HETI TÉMA
Lapcsalád (pdf-tár)
Zalaegerszeg
Zalai Napló
Hévíz Keszthely
CÉGBOX
HÍRLEVÉL

Leiratkozás hírlevelünkről

CÍMKÉK